Salah Abdeslamnak megesett a szíve a kávézó embereken, ezért nem robbantotta fel magát

2022. április 14. 15:48
Legalább is ezt a magyarázatot adta az iszlamista, aki részt vett a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatban.

2015. november 13-án 131 ember ellen merényletsorozatot követett el egy párizsi iszlamista terrorkommandó, amelynek egyetlen életben maradt tagja, Salah Abdeslam az egyik tervezett terrortámadás meghiúsulásáról számolt be. Abdeslam szerdán azt vallotta a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy Párizs északi részén, a XVIII. kerületben egy kávéházban kellett volna magát felrobbantania, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Bementem a kávéházba, rendeltem egy italt, láttam az embereket magam körül és azt mondtam, hogy nem, nem teszem meg

– mondta a hét hónapja kezdődött per fővádlottja.

A 32 éves, francia állampolgárságú fővádlott már kétszer meghallgatta az esküdtszék a merényletek előkészületeiről, majd március 30-án a támadás napján történtekről. Aznap Abdeslam megerősítette a párizsi különleges esküdtszék előtt, hogy a támadáskor az utolsó pillanatban meggondolta magát és úgy döntött, mégsem robbantja fel magát a testére erősített robbanóövvel, de más kérdésre nem kívánt válaszolni, mert, mint mondta, úgy érezte „nincs értelme”.

Meggondoltam magam. Szeretnék ma magyarázattal szolgálni, mert ez az utolsó alkalom, hogy megtehetem”

– mondta Abdeslam.

A tárgyalóteremben a bejelentést megkönnyebbüléssel fogadták a támadás túlélői.

„Az itt lévő embereknek szükségük van a válaszaimra. Nem ígérek semmit, de megteszek minden tőlem telhetőt” – fogalmazott a vádlott.

Elmondta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről. „Azt mondta, hogy van egy terv, a célpontokról nem beszélt, de azt mondta, robbanómellényt kell viselnem és fel kell magam robbantanom” – hangsúlyozta. „Én Szíriába készültem. Amikor azt mondta, hogy fel kell magad robbantanod, sokk volt számomra. De végül belementem.”

A támadáskor, 2015. november 13-án a vádlott elindult „a megjelölt célpont irányába”, Párizs XVIII. kerületébe, egy bárba. Miután nem robbantotta fel magát, visszaült a gépkocsiba, amellyel korábban a Stade de France nemzeti stadionhoz szállított három öngyilkos merénylőt, de az „autó lerobbant”. Ez után állítása szerint taxival az egyik déli elővárosba, Chatillonba ment, és ott töltötte az éjszakát.

A robbanóövét tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy kukában. Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöv nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált, az Iszlám Államhoz intézett levelében Abdeslam azt írta, hogy megpróbálta működésbe hozni a robbanóövet, de az nem működött.

(MTI)

Nyitókép: Benoit Peyrucq / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés