„A kárpátaljaiak sorsán nem javított volna az ellenzék győzelme” – Brenzovics László a Mandinernek

2022. április 16. 13:00
Általános a meggyőződés, hogy ez a nemzetpolitika, ami eddig folyt, ez jó volt, és reménykedtek abban, hogy ez folytatódni fog – véli Brenzovics László. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke reméli, hogy mind az ukrán, mind a magyar fél megtesz mindent a két ország közötti fagyos kapcsolat újramelegítéséért.

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Brenzovics László kárpátaljai magyar vezető.

***

Hogyan értékeli a választás eredményeit?

Örülök neki. És hát a határon túli magyarság, így a kárpátaljai magyarság is, amely a mindenfajta nehézségek ellenére jelentős számban adta le a szavazatát Kárpátalján és a konzulátusokon, illetve a levélszavazat formájában. És ők is kilencven százalékon felül szavaztak a jelenlegi kormánykoalícióra. Vagyis a határon túli magyarság támogatja azt a nemzetpolitikát, amely megjellemezte a Fidesz-KDNP-kormány munkáját.

Miért gondolták így a kárpátaljaiak?

Mert a történelem folyamán

a kárpátaljai magyarság Trianon után soha nem kapott olyan jelentős támogatásokat, mint az elmúlt időszakban.

Gondoljunk csak a magyarigazolványokra, a könnyített állampolgársághoz jutás lehetőségére, ami a kárpátaljai magyarság számára, aki nem tartozik az Európai Unióhoz, különleges lehetőséget jelent. Emellett olyan programok indultak, s vannak folyamatban, amelyek korábban nem látott mértékben támogatják a kárpátaljai magyar közösséget. Gondoljunk csak arra, hogy a magyar kormány jóvoltából a kárpátaljai, magyar nyelven oktató tanárok, magyar nyelven beszélő orvosok és kulturális dolgozók kaptak szociális támogatásokat, vagy pedig arra, ahogy támogatták a gyermekétkeztetést! De ott van a gazdaságfejlesztési támogatás az Egán Ede Terven keresztül, továbbá az óvodaprogram és más programok a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a támogatása. Mind-mind nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy egyáltalán a kárpátaljai magyarság fennmaradjon. Hálásak vagyunk azért a rendkívül nagymértékű humanitárius segélyért is, ami jelenleg a háborús időszakban érkezik Kárpátaljára Magyarországról.

Mennyire volt téma egyébként maga ez a magyarországi választás, mondjuk Ukrajnában, az ukrán közéletben?

Téma volt. Sajnálatos módon évek óta rendkívül intenzív, magyarellenes kampányt folytatott az ukrán média jelentős része. És hát a kampányidőszakban és a háborús időszakban is: annak ellenére, hogy Magyarország elítélte az agressziót, megszavazta a szankciókat, lehetőségeihez mérten rendkívüli mértékű humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának, ez nem jött át a sajtóban. Ezzel szemben a magyar kormány különböző megnyilatkozásait igyekeztek minden egyes alkalommal negatív színben feltüntetni, s hát tudjuk, ez diplomáciai afférhoz is vezetett az ukrán államelnök és a magyar nézők között.

Ez a negatív tendencia nem csak az államközi kapcsolatokat, de a kárpátaljai magyarok helyzetét is negatívan érinti.

Remélhető, hogy a választás lecsengésével ez javulhat valamelyest?

Mindkét félnek lépéseket kell annak érdekében tenni, hogy ez a diplomáciai feszültség megszűnjön, és konstruktív legyen az együttműködés, hiszen Magyarország szomszédos ország, Magyarország segíti Ukrajnát ebben a nehéz helyzetben, és szerintem nem indokoltak az ilyen stílusú megnyilatkozások.

Egyesek szerint javított volna a helyzeten, hogyha az ellenzék nyer.

A kárpátaljai magyarság helyzetén nyilvánvalóan nem javított volna az ellenzék győzelme, és akkor még finoman fogalmaztam. Hiszen tudjuk, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltje milyen dehonesztáló, sőt, rendkívül veszélyes kijelentéseket tett a választási kampány során a kárpátaljai magyarság állítólagos oroszpártiságára, amivel már akkor veszélybe sodorta a mi közösségünket. Ez ellen tiltakoztunk is, és kértük, hogy a mi közösségünk ne legyen témája a választási kampánynak. Ezt sajnos nem sikerült az ellenzéknek végrehajtania. Ugyanakkor az sem volt teljesen világos, mi is az ellenzék programja a határon túli magyarság vonatkozásában. Amely megnyilatkozások voltak, azok nem kecsegtettek minket túl sok jóval, talán ennek is köszönhető, hogy tíz határon túli magyarból kilenc a jelenlegi kormányt támogatta a szavazatával. Hiszen általános a meggyőződés: ez a nemzetpolitika, ami eddig folyt, ez jó, s reménykedünk abban, folytatódni is fog.

Nyitókép forrása: MTI

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán az egész világon mi vagyunk az egyetlen ország, akinek a határain túl nemzettársaik élnek. Mindegyik országnál megfigyelhető egy bizonyos lelkiismeret furdalás és kisebbségi érzés, mert a lelkük mélyén azért tudják, hogy a készbe telepedhettek be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés