Listák és rangsorok csapdájában

2022. április 13. 16:32

Böszörményi Nagy Gergely
A 21. század a rangsorok diktatúrájának kora. A Google találati listája, az országok, városok és egyetemek összehasonlítása vagy éppen a Netflix ajánlófelülete úgy ígér objektivitást, hogy mindig elfogult emberek állnak a sorrendiség mögött – figyelmeztet egy magyar agykutató.

Az utóbbi száz esztendő tudománytörténete – Szilárd Leótól Erdős Pálon át egészen Barabási Albert Lászlóig – bővelkedik a példákban, amikor a világ legambiciózusabb tudásgazdaságát magyar szürkeállomány termékenyítette meg. A névsor ma is bővül, érdemes megismerkednünk Érdi Péter számító­gépes agykutató nevével. Szerzőnk a Bolyai-gimnáziumban érettségizett, az ELTE-n és a BME-n szerezte diplomáit, majd az MTA-n olyan matematikai modellen dolgozott, amely lehetővé tette a jövőben megszülető technológiák előrejelzését. 2002 óta él és tanít az Egyesült Államokban – legújabb könyvének eredetijét is angolul, az amerikai piacra írta a világ legelismertebb egyetemi kiadója, az Oxford University Press gondozásában.

Miről szól a Rangsorolás? Elsősorban arról, hogyan és miért vezetjük félre a saját elménket az „objektivitás” jelszava alatt. Hogy miért imádjuk a legkülönfélébb listákat és rangsorokat, és hogyan védekezhetünk az ügyesen csomagolt manipulációval szemben. Érdi felemlegeti a Népsport egyik 1967-es címlapját, ami kamaszként először döbbentette rá saját megtéveszthetőségére. Beszéljenek az objektív számok – ígérte a Dózsa szezonjáról készült beszámoló, ám a szövegben kizárólag a tudósítók szubjektív értékeléseit találta, az egyes játékosok teljesítményére általuk megítélt pontszámmal. Szerzőnk szerint az emberi hierarchiák belső szerkezete maga is egyfajta össznépi listázás eredménye, aminek okait az evolúciós pszichológiában kell keresnünk. Egyrészt a rangsorolás segítségével strukturáltabbá, értelmezhetőbbé válik a bennünket körülvevő valóság. Másrészt az állandó, sokszor implicit listázással kialakuló hierarchia a leghatékonyabb eszköznek bizonyult a közösség működtetésére.

Érdi Péter: Rangsorolás. Egy össznépi társasjáték íratlan szabályai. Typotex, 2021

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés