Van keresgélnivalója a kormánypártoknak Budapesten

2022. április 13. 10:00
Írta: Nagy Gábor
Karácsony Gergelyről pedig ismét kiderült, hogy még a delphoi jósdában sem állná meg a helyét. Elemzés!

„Talán még nem teljesen hülyültem bele a politikába abban az értelemben, hogy viszonylag reálisan szoktam előre jelezni az eredményeket” – fogalmazott Karácsony Gergely az országgyűlési választások előtt az Azonnali.hu-nak adott interjújában. „A választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveznek. (…) Ha valaki azt állítja, hogy biztos abban, hogy a Fidesz most nyer, azt is kell állítania, hogy a Fidesz most jobb helyzetben van, mint 2018-ban. Ezt pedig nem lehet kijelenteni” – tette hozzá később a főpolgármester.

A korábban politikai elemzőként, kutatóként ténykedő Karácsonynak csupán annyiban lett igaza, hogy Budapestet hozni fogja az amúgy a Demokratikus Koalíció által leuralt baloldali összefogás.

(Tizennyolc egyéni választókerületből végül 17-et tudtak nyerni, derült ki a voksok százszázalékos feldolgozottságát követően. Habár korábban úgy tűnt, a főváros 13-as körzetét is be tudják zsebelni a kormánypártok Szatmáry Kristóf személyében. Végül azonban a botrányos kijelentéseiről is hírhedtté vált Vajda Zoltán lett a befutó.)

Kiderült ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP-nek van keresnivalója Budapesten.

Kétezer-tizenkilencben, amikor a szivárványkoalíció első formációja több fővárosi kerületet visszavett a kormánypártoktól, az elemzők – oldaltól függetlenül – azt taglalták, hogy az elmúlt 9 év a jobboldal szempontjából csak kivételes állapot volt.

A mostani voksolások viszont épp azt mutatják, hogy a fővárosban is jelentős potenciállal bír a Fidesz-KDNP, amelynek hátterében nem kis részt a baloldali városmenedzsmentek elmúlt két és fél éves „teljesítménye” állhat.

Gondolunk itt például az elmaradó budapesti fejlesztésekre, a közbeszerzések körül kialakult botrányokra, a korrupciógyanús visszaélésekre, a megszorításokra, a nap mint nap tapasztalható közlekedési káoszra, valamint a Gyurcsány Ferenc- és Bajnai Gordon-féle korszakban megismert baloldali hátudvar újbóli helyzetbehozatalára.

Budai oldal

Ugyan Buda II., XII. és XI. kerülete elveszett a kormánypártok számára, mivel Gór Csaba elmaradt Varga Mihály pénzügy-, Fürjes Balázs Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kétezer-tizennyolcas eredményétől, csakúgy mint Simicskó István KDNP-frakcióvezető. (2019-ben egyedül a Hegyvidéki Önkormányzat maradt jobboldali fennhatóság alatt – a szerk.)

Indokok között szerepelhet, hogy az e kerületekben élő, jobb körülményekhez szokott lakosnál jobban hatott az az ellenzéki stratégia, ami szerint

a városvezetők tudatosan nem végezték el munkájukat,

így csökkentve a kerületiek komfortérzetét, hogy végül igazolást nyerjen a kommunikációjuk, miszerint a kabinet forrásokat von el az önkormányzatoktól, ezért nem jut pénz a kötelezően ellátandó feladatokra.

Bizakodásra adhat viszont okot, hogy a tízes választókörzetben (III. kerület) induló Bús Balázs 5 százalékponttal több voksot szerzett [36,36 – 41,12], mint 4 éve Menczer Erzsébet. Hasonlóan Németh Zsolt, aki saját eredményén [40,06 – 42,03 százalék] tudott javítani a XXII. kerületben.

Pesti oldal

Pesten még nagyobb javulást tudott elérni a Fidesz-KDNP. A tizenegyes választókerületben rajthoz álló Wintermantel Zsolt 4 százalékponttal szerzett [35,26 – 39,08] többet, mint elődje. Pintér Gábor szintén jobb eredményt [41,91 – 44,61 százalék] könyvelhetett el, mint az előző parlamenti választásokkor László Tamás. Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök kétezer-tizennyolcban 7 százalékpontos előnnyel végzett, most viszont csupán egy százalék volt a különbség közte és a kormánypárti Lévai István Zoltán között, aki az előző voksolásokhoz képest is majd 4 százalékot javított.

Maradva az MSZP emblematikus politikusainál, Hiller István biztosnak tűnő tizenhatos körzetében több mint 5 százalékot [37,28 – 42,34] tudott bővülni Földesi Gyula. Ám Csepelen Németh Szilárd Fidesz-alelnök is közel öt százalékponttal tudott jobb eredményt elérni, mint 2018-ban.

E körzetekben viszont vélhetően kevésbé működhetett a baloldal fentebb taglalt stratégiája, mivel például a dél-pesti kerületekben élők magasabbra értékelték azokat a kormányzati lépéseket,

amelyek előrelépést, gyarapodást jelentettek számukra.

Beszédes továbbá, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei öt kerületet – Angyalföld, Újpest, Zugló, Terézváros és Erzsébetváros – leszámítva mindenhol 40 százalék feletti eredményt ért el. Az előző választásokkor ezt tíz választókerületben nem sikerült elérni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esetleg valaki összeadta, hogy Budapesten összesen hányan szavaztak a moslékra és hányan a kormánypártra? Nagyon érdekelne.

Az nyilván örökös érv, hogy egy ekkora városban, mindegy milyen vezetés alatt, mindig vannak és lesznek megoldatlan feladatok. Ezeknek a jelentőségét fel lehet nagyítani, ha szimpatikus vezetésről van szó, és el lehet bagatellizálni, ha nem tetsző városvezetésről beszélünk.

Induljunk ki abból, hogy az oroszokkal az egész világ kereskedett, még létszükségletet jelentő árukat illetően is. Láthatjuk, hogy elég szelektíven nyúlnak az embargóhoz. Az orosz metrókocsik, vagy az oltóanyag gyár elleni érvelésben még az ellenzék sem vette elő egy háború lehetőségét. Vagy úgy gondolod, tudni kellett volna, hogy az amerikaiak a 2014-es puccsal valójában egy háborús készülődést indítottak el? Mert lényegében ez történt, csak rosszul becsülték fel az oroszok ingerküszöbét.

"Budapesti lakosok 70-80 százaléka közép vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
A vidéki lakosság 20-30 százaléka rendelkezik közép vagy felsőfokú végzettséggel."

Szerintem az állítás hamis, de tételezzük fel, hogy igaz. Ekkor viszonyt a 80 %-os közép és felsőfokú végzettségű többsége igencsak gyenge képességű, ha a te értékeled alapján nézzük.

A listás szavazatok Budapesten
FIDESZ/KDNP 388 310 (40,84 %)
Összefogás 454 840 (47,84 %)

Vagyis mindössze 7 %-ék a különbség. A metodikát szerint 70-80 %-nak kellene a különbségnek lenni.
Ennyit az okoskodásodról.

Most azt mondta egy fiatal ismeretlen elemző, hogy az ellenzék az EP választásra. lőtávolba ért:-)
Semmiből nem tanulnak,hiszen most kaptak ki legjobban:-)

Hülye vagy, nem ezt kérdeztem!
Pontosabban terelsz, hazudsz.
Nézd ez nekem nem baj, nektek meg nem jön be. Ezzel a hülyeséggel ismét csak buktok, buktok, buktok, buktok és bukni is fogtok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés