Francia elnökválasztás: Macron és Le Pen juthat tovább!

2022. április 10. 19:58
Lezajlott Franciaországban az elnökválasztás első fordulója. Az első exit poll szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen juthat tovább a második fordulóba.

Vasárnap tartották Franciaországban az elnökválasztás első fordulóját. Az este 20 óra után megjelenő első exit poll szerint a következő eredmény várható:

Emmanuel Macron - 28%

Marine Le Pen - 23,2 %

Jean-Luc Mélenchon - 21,7%

Éric Zemmour - 7%

Valérie Pécresse - 4,8%

 

A két hét múlva tartandó második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább, így

ismét Macron és Le Pen mérkőzhet meg egymással.

Az öt évvel ezelőtti elnökválasztás első fordulójában Macron 24 százalékot szerzett, míg Le Pen 21-et, így mindkét jelölt erősödött némileg a mostani voksoláson. A szélsőbaloldali Mélenchon 1 százalékkal lett erősebb, mint az öt évvel ezelőtti eredménye.

A mérsékelt jobboldali Republikánusok viszont összeomlottak: öt éve Francois Fillon még 20 százalékot tudott szerezni a színeikben, ám most Pécresse mindössze 5 százalékot ért el.

A szocialisták jelöltje, Anne Hidalgo még ennél is jóval kevesebbet: 2 százaléknyian szavaztak Mitterrand pártjának mostani jelöltjére.

A két hét múlva következő második forduló nagy kérdése, hogy a továbbjutó két politikus mekkora tábort tud maga mögé sorolni. Öt éve Macron 66 százalékot szerzett Le Pen 34 százalékával szemben.

A mostani közvélemény-kutatások

a második fordulóban jóval szorosabb versenyt jeleznek előre,

Macron 51-53 százalék körüli eredményre számíthat Le Pen 47-49 százalékával szemben. A francia választóknak két hetük van eldönteni, melyiküket támogatják a valóságban szavazataikkal.

Yannick Jadot zöld párti jelölt, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere és a jobbközép Valérie Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus pedig azt, hogy Le Pent.

Fotó: JOEL SAGET, Eric Feferberg / AFP

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tulajdonképpen mindegy, hogy egy iszlám országban mi történik......

mert Pecresse egy huszonnegyszinu politikai szelkakas aki mond mindent meg annak az ellenkezojet is, de kozben vadliberalis es meg annyira se jobboldali mint merkel vagy weber azert
egy fillon vagy sarkozy tobbet kapott volna

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés