Bige Lászlóék elkülönítették a 11 milliárdos bírság fedezetét, de nem vállalják a fizetést

2022. április 9. 12:15
Kijelentették: az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne részükről, melyet nem tudnak felvállalni.

Korábban már megírtuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elrendelte a Nitrogénművek csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztás-kérelmét.

Mint ismert, a nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon.

A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette,

a Nitrogénművek csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést, és kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának felfüggesztését – írták.

Azonnali jogvédelmet akarnak

Kiderült, hogy egy belföldi bankszámlán elkülönítette a Nitrogénművek Zrt. azt a 11 milliárdos bírságot, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szabott ki. Mindemellett jelezték, hogy egy újabb, azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztenek elő, miután a legutóbbit elutasították – jegyzi az Index.

A Nitrogénművek Zrt. az MTI-hez is eljuttatott közleményben reagált a Kúria döntésére. Azt írták:

A döntést tudomásul véve a csoport a teljes összeget (11.056.317. 000 forintot) elkülönítette egy belföldi bankszámlájára.

Hozzátették: a Kúria ugyan elutasította az azonnali jogvédelem iránti, más kapcsolódó vállalkozással közösen benyújtott kérelmüket, de érdemben nem döntött az előterjesztett kérelem tartalmáról. Emlékeztettek arra is, hogy az elutasított, novemberben beadott azonnali kérelmük óta olyan jelentős tények és körülmények (orosz–ukrán háború, növekvő energiaárak, ellátási lánci kockázatok) merültek fel, amelyek előre nem voltak kiszámíthatók.

Felelőtlen döntés lenne vállalni a befizetést

Kijelentették: az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne részükről, melyet nem tudnak felvállalni. A vállalat gazdasági teljesítőképességét összetetten kell vizsgálni, és egy erősen szezonális iparágban, a jelenlegi bizonytalan energiapiaci környezetben nem lehet egyszerű pénzügyi beszámolók alapján felmérni a bírság befizetésének hátrányait.

Hozzátették: egy új, azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtanak be.

Álláspontunk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH-határozat miatt, aminek jogerős döntése akár két-három évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését, aminek nemzetgazdaságilag jelentősen nagyobb hátránya lenne, mint a bírság beszedésének” – fogalmazott Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója.

Kép: Nitrogénművek Zrt. YouTube-csatorna

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nop roblem Leemelik...... Erre vártok, hogy hisztizhessetek, esetleg újra leálljatok.

Bigét börtönbe, átszámolni, szerintem kevés lesz az életfogytiglani is. Ha egy kis bűnözőn leverik a balhét, akkor egy maffiózót is a rács mögé kell juttatni..vagy jöhet a savas hordó....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés