Magyar tanulmány jelent meg az emlékeztető oltások hatásáról

2022. április 8. 18:56
A vizsgálat hiánypótló, idehaza már sokan várták ezeket az adatokat.

Magyar tanulmány bizonyítja, hogy akik négy oltást kaptak, azoknál 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest – írta pénteken az Index.

A napokban fontos tanulmány került fel úgynevezett prepublikáció formájában az egyik tudományos fórumra. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot és a közleményt még nem nézték át és nem hagyták jóvá szakmai lektorok, ennek ellenére már most is bárki számára elérhető a kézirat.

Közreműködött Kásler Miklós és Müller Cecília is

A szerzők között vezető hazai egészségügyi szakemberek és tisztségviselők találhatók: többek között pécsi, budapesti és debreceni egyetemekről, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságáról is. A tanulmány összeállításából kivette még a részét Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos is, de rajtuk kívül több ismert, szakmailag rendkívül magas presztízsű magyar orvosprofesszor, köztük Szekanecz Zoltán és Schaff Zsuzsa is.

A vizsgálat hiánypótló, és a hazai közönség joggal várta már ezeket az adatokat.

A közösségi oldalakon ugyanis nagyon sokan megkérdőjelezték az oltások, azon belül is különösen az emlékeztető oltások szükségességét és hatásosságát – húzták alá.

A cikk emlékeztet arra, hogy egy darabig valóban nem voltak elérhető magyar számadatok, amelyek alapján bárki összehasonlíthatta volna az oltottak és oltatlanok közötti különbséget a koronavírus-fertőzés súlyosságát tekintve. Ennek azonban most vége:

bárki megismerkedhet a fent említett paraméterekkel,

sőt, szakemberek által elvégzett biostatisztikai kimutatások is megkönnyítik az eligazodást. 

A vizsgálat konkrét eredményei szerint tehát a Covid által okozott halálesetek aránya az omikron-hullám idején – tehát idén januárban és februárban – 55 százalékkal alacsonyabb volt a delta-hullámhoz, vagyis tavaly november és decemberhez képest. Ez tehát arra is választ ad, hogy az omikron valóban enyhébb betegséget okoz-e. A vizsgálat alapján a válasz erre a kérdésre egyértelmű igen.

Van értelme a negyedik oltásnak

A delta-hullám idején a Covid által okozott halálesetek esélye 74 százalékkal alacsonyabb volt a kétszer beoltottak között, és 96 százalékkal alacsonyabb a három, vagyis emlékeztető oltást is megkapó betegek között az oltatlanokhoz képest.

Az omikron-variáns által okozott, vagyis a legutóbbi fertőzéshullám idején a Covid által okozott halálesetek 40 százalékkal voltak alacsonyabbak a két oltást felvevők és 82 százalékkal alacsonyabbak a három oltásban részesülők között az oltatlan betegekhez képest. A második emlékeztető oltás hatása ennél is meggyőzőbb:

akik négy oltást kaptak, azok között 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest.

A második emlékeztető oltás hatása valamivel erősebb volt az időskorú betegek körében – derült ki a tanulmányból.

A vizsgálat egyrészt tehát megerősíti a korábbi gondolatokat, miszerint az omikron-variáns valóban enyhébb betegséget okoz vagy legalábbis kisebb halálozási rátával jár. Sok korábbi adat szerint azonban ennél talán nagyobb különbségre lehetett számítani. Ezenfelül a tanulmány, úgy tűnik, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal szolgál arra, hogy már a két, de még inkább a három oltás a vártnál is nagyobb védelmet nyújt halálos lefolyású Covid ellen. Ezenfelül úgy tűnik, van értelme a negyedik oltásnak is, főleg idősebb korban.

Minden engedélyezett vakcina részt vett a vizsgálatban

A vizsgálatban minden, Magyarországon engedélyezett vakcina részt vett,  így a Pfizer–BioNTech, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a Sinopharm és a Szputnyik is.

A vakcinák hatása között fennálló esetleges különbségeket is vizsgálták a szerzők,

ezekről azonban majd egy másik tanulmányban számolnak be. A dolognak külön jelentőséget ad, hogy hazai, valós idejű adatokkal számoltak a szerzők, mivel a külföldön, tehát más időben és más helyen végzett felmérések eredményei nem feltétlenül érvényesek Magyarországon. 

Nyitóképen idős nő kapja meg a Covid-elleni védőoltást. Fotó: EVANDRO LEAL / AGENCIA ENQUADRAR / AGÊNCIA ESTADO VIA AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összefoglalom: Olyan, mint az influenza-oltás. Időnként be kell adatni, hogy kitartson a védettség. Not great, not terrible.

https://tenor.com/view/chernob..

A Mi Hazánk MEGSZÜNTETNI nem tud semmit a 7 parlamenti képviselőjével. Max javaslatot tud erről benyújtani (a te szavaiddal pofázni róla), amit majd úgyis lesöpörnek az asztalról kormánypártiak és ellenzékiek nagy egyetértésben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés