Ha a főpolgármester úr megmondja, mit ért nagy téten, szívesen állom a fogadást

2022. április 8. 16:40

Baán László
Index
Az elmúlt években nem született megállapodás a Liget-projekt főváros által blokkolni kívánt elemeinek kérdésében. Interjú.

„Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján egyértelműen kijelentette, hogy a választási eredmény eldöntötte a vitát ebben a kérdésben a kormány és a főváros között, s az eredeti tervek szerint fog megvalósulni a Liget-projekt. Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádióban azt válaszolta, hogy minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragadnak azért, hogy a budapestiek akaratának érvényt szerezzenek, s egyben kételyeinek is hangot adott, mely szerint »nagy tétben merne fogadni, hogy ezek az építkezések nem fognak elindulni, mert nem lesz rájuk pénz«. 

Ha a főpolgármester úr megmondja, mit ért nagy téten, szívesen állom a fogadást. Tekintve, hogy nem közvélemény-kutatások értékeléséről van szó – mert ott nem mernék vele ringbe szállni –, hanem kultúrafinanszírozásról, harminc év után merek magamnak e téren némi szakértelmet tulajdonítani, s ekképp beszállni a főpolgármester úr által ajánlott fogadásba.

Fontos hangsúlyozni, hogy az elmúlt években semmiféle megállapodás sem született a Liget-projekt főváros által blokkolni kívánt három elemének – Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház – kérdésében a két fél között. A kormány 2019-ben a helyi választási eredményekre figyelemmel tudomásul vette a főváros új vezetésének az építkezések meg nem kezdésére vonatkozó döntését, noha ebben a fővárosnak nem volt döntési hatásköre, hiszen nem helyi, hanem országos szintű ügyről van szó, ezt a Kúria egy 2015-ös döntése is megerősíti. Ugyanakkor a kormányzat folyamatosan hangsúlyozta, hogy kiemelkedő nemzeti érdeknek tekinti a Városliget eredeti tervek szerinti, teljes körű megújítását, ezért nem mond le annak hosszabb távú megvalósításáról. 

Évek teltek el vihar előtti csendben?

A kormányoldal többször is kezdeményezett érdemi szakmai párbeszédet az erre illetékes egyeztető fórumon a Liget-projektnek az önkormányzat által kifogásolt elemeiről, de a főváros ettől mindvégig elzárkózott. Mondjuk ez nem lepett meg minket, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy az az indok, amire hivatkozva a Főváros akadályozni próbálja a Liget-projekt megvalósulást – vagyis a »zöldfelületek csökkenésének a megakadályozása« – kizárólag a városvezetés zöldügyi elkötelezettségének bizonyítására szolgáló, minimális munkát igénylő, olcsó politikai marketingtermék. Az eddig elkészült fejlesztések alapján már minden ligetlátogató részére nyilvánvaló, amit a valamennyire is komoly szakemberek eddig is tudtak, hogy a Liget-projekt megvalósítása a korábbi állapotokhoz képest nem csökkenti, hanem növelni fogja a Városliget zöldfelületét és javítja annak minőségét.

Eddig tehát csak »jófejségből« nem kezdtek hozzá a Liget-projekt további elemének a megépítéséhez?

A miniszterelnök már a választások előtt, a Magyar Zene Háza megnyitóján kijelentette, hogy ennek a vitának a végére az április 3-i választások tesznek majd pontot. Vagyis a kormány hajlandó volt egy, a főváros hatásköri kompetenciáján messze túlmutató ügyben a helyi választások eredményére figyelemmel a fővárosi vezetés álláspontját tudomásul venni – egészen addig, míg a soron következő, s immár az ügy szintjének megfelelő, azaz országos választásokon a választók el nem döntik, melyik politikai erőt bízzák meg a kormányzás feladatával és hatásköreivel. Ez múlt vasárnap elég egyértelműen megtörtént. S ez az erő – immár az aktuális és kellő szintű választói legitimáció birtokában – dönteni fog abban a kérdésben is, hogy mi legyen a sorsa a Liget-projektnek, Európa jelenleg legnagyobb és legkomplexebb kulturális városfejlesztési programjának.

Az Új Nemzeti Galériára mikor írják ki a közbeszerzést?

Ennek még ebben az évben meg kell történnie, hogy ne növeljük tovább a kényszerű halasztásból fakadó pénzügyi terheket, hiszen nyilvánvaló, hogy minden, a fővárosi politikai vétó miatt mostanáig szüneteltetett fejlesztés sokkal többe fog kerülni, mintha már korábban, az eredeti tervek szerint megvalósítottuk volna.”

 

Nyitóképen Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így kell beszélni Gelgellyel, aki semmivel sincs képben.
Tartok attól, azt sem tudja, hol van a Liget?

Ellenzéki hozzászólók....bukott DK-s seggfejek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés