Videóüzenetben cáfolta meg halálhírét az al-Kaida vezetője

2022. április 6. 19:59
A felvételre a SITE amerikai hírszerzési csoport hívta fel a figyelmet.

A kedden közzétett videóüzenet hónapok óta az első életjel a terroristák visszavonultan élő vezetőjéről, Ajmán az-Zavahiriről, akinek haláláról több szóbeszéd terjedt az utóbbi időben.

Egy indiai muszlim nőt méltatott Zavahiri

A felvételen Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel. Polgári jogi és muszlim érdekvédelmi csoportok tiltakozása ellenére a tilalmat az illetékes karnatakai bíróság márciusban hatályban hagyta.

A videófelvételen a terroristák vezére hagyományos fehér fejkendővel látható, a háttérben „a nemes indiai nők” bátorságát dicsőítő plakáttal.

Csak találgatják hol lehet a terroristavezér

Zavahiri hollétéről továbbra is csak találgatások vannak. Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhet, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt. 

Az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén.

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés