Még az elemzők sem hitték el, hogy ekkora előnyben van a Fidesz

2022. április 6. 20:00
Nem mindenki gondolja úgy, hogy a háborúra adott válaszok döntötték el a választás kimenetelét – derült ki a Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Egyesület vitafórumán, amelyen Horn Gábor, Hann Endre, Mráz Ágoston Sámuel és Lánczi Tamás értékelte a vasárnapi eredményeket. Arról is megoszlottak a vélemények, mennyire volt fontos a népszavazás.

Négy elemző értékelte szerda este a vasárnapi választási eredményeket a Batthyány Lajos Alapítvány, a PROKON Egyesület, valamint a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium által szervezett vitafórumon, amelyet Klesch Dávid, a PROKON alapító elnöke moderált. A jelenlevőket Pózca István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője is köszöntötte. 

Az első kérdésre, hogy a közvélemény-kutatóknak miért nem sikerült megjósolni a végeredményt, Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke azt válaszolta, hogy a kutatások pillanatfelvételek, amelyeket nagy mértékben befolyásolhat egy hirtelen esemény. Szerinte inkább a folyamatokra kell koncentrálni, amelyek azt mutatták, hogy még 2021 őszén egy kis előnye tett szert az ellenzék, addigra ez január végére eltűnt, és a Fidesz vette át a vezetést.

Az ellenzéket is felülmérték

„Abban közmegegyezés volt, hogy a Fidesz lesz a győztes, csak a mértékben volt különbség. Ezek a kutatások ennyit tudnak” – jegyezte meg Horn, aki hangsúlyozta, a háború és a jóléti intézkedések voltak meghatározóak a választáson. A Republikon vezetője kitért arra az érdekes momentumra is, hogy tavasszal már az ellenzéki választók is a Fidesz győzelmét jósolták.

Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy 

nem merték kimondani, prognosztizálni a Fidesz kétharmados győzelmét.

Sőt, voltak, akik egyáltalán nem merték publikálni kutatási adataikat. Hann sajnálatosnak nevezte, hogy van egy elbizonytalanodás a szakmában. 

Mráz Ágoston Sámuel azzal kezdte, jó, hogy stabil kormánya lesz Magyarországnak. A Nézőpont Intézet igazgatója fontosnak tartotta elmondani, hogy közvéleménykutatók közül a Társadalomkutató felmérése volt a legpontosabb. A kutatási eredmények különbözősége ugyanakkor arra is visszavezethetőek, hogy a felmérések eltérő bázison készültek – jegyezte meg. A kormánypártokra vonatkozó adatok mellett Mráz szerint azon is el kell gondolkodni, miért mérték magasabbra az ellenzék támogatottságát a valóságosnál. 

A Nézőpont vezetője megismételte azt az álláspontját, hogy egy miniszterelnök-jelölti verseny volt a választás.

A választók arra a pofonegyszerű kérdésre válaszoltak, hogy ki legyen a miniszterelnök

– fogalmazott Mráz.

Horn: Nem Márki-Zay volt a fő probléma

Lánczi Tamás elemző, a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója elmondta: ő nem hitte el a kutatások által mért Fidesz-előnyt, mert abból az a következtetést lehetett levonni, hogy baloldaliak is átszavaznak a kormánypártra. Ezért volt történelmi ez a választás. Ez még 2010-ben sem történt meg – hangsúlyozta, hozzátéve, 2010-hez képes is félmillió szavazót vesztett a baloldal.

A választók azt mondták: nem kérünk ebből a baloldalból.

Az ellenzéki vereségének okai kapcsán Horn Gábor azt mondta: nem Márki-Zay Péter volt a fő probléma. Kifejtette: fordulópont volt, hogy az előválasztás során a Jobbik és a DK a parlamenti helyek kétharmadában megállapodott, így nem derült ki, hogy Jakab Péter pártja rengeteg támogatót vesztett időközben. Ez torzította a rendszert. A másik fontos elem, hogy győzött a kívülről jövő Márki-Zay, akit a többiek viszont faképnél hagytak. A rendszer működésképtelenségét jelzi az is, hogy Márki Zay a végén egyedül állt a színpadon – hangsúlyozta Horn. Szerinte az ellenzék nem találta ki a választ a háborús helyzetre sem, a bizonytalan szavazók pedig Orbán Viktorban találták meg a megoldást erre a helyzetre.

Lánczi Tamás szerint azonban nem a háború kitörése volt a fordulópont, hanem a tavalyi október 23-ai ellenzéki nagygyűlés, „amelyen 1226 darab ember jelent meg”. Ott kezdett el nyilni az olló a két oldal között.

Aki a háborúra vezeti vissza az ellenzék vereségét, az csak az irháját akarja menteni

– fogalmazott Lánczi.

Eltitkolt kapcsolat Zelenszkijjel

Az elemző fontosnak tartotta azt is, hogy Márki-Zay a választás előtt egyeztetett az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkíjjel, de ezt nem hozta nyilvánosságra, csak később derült ki. Nem tudjuk, miről beszéltek, de a tényt is titokban tartotta. Miért nem hozták nyilvánosságra? – tette fel a kérdést Lánczi. 

Mráz szerint egyértemű, hogy Márki Zay alkalmatlan volt a kormányfői szerepre. De ha felelősöket keresünk, akkor meg kell említeni Jakab Pétert, vagy akár az LMP-s Kanász-Nagy Mátét is, aki mögött nem volt létező párt. De ott volt Gyurcsány Ferenc, a kampányhoz semmit hozzá nem tévő szocialisták és a Párbeszéd, amely lényegében soha nem volt párt.

Az összes ellenzéki pártot felelősség terheli a vereségért

– szögezte le Mráz. 

Hann nem értett egyet Lánczival, hogy a háború nem lett volna meghatározó kérdés. Lehet, hogy az olló valóban elkezdett korábban nyílni, de a döntő elem mégis csak a fegyveres konfliktusra adott válasz volt – mondta.

Vita a népszavazásról

A népszavazás értékelése kapcsán Lánczi elmondta: mindenképpen siker a kormány számára, hogy több, mint három millióan értettek együtt az ő álláspontjukkal. Ez nagyon erős felhatalmazást ad a kormánynak – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezzel szemben az ellenzéki obstrukció nem hatott. Az ellenzéknek ki kellene alakítania végre egy valid álláspontot – mondta Lánczi.

Mráz Ágoston azt hangsúlyozta, hogy még nem ismerjük a végeredményt, így lehet, hogy ezek a számok emelkednek. Az eredménynek szerinte az európai térben lesz jelentősége. Horn Gábor viszont úgy vélte, a kérdésekre nem lehetett jó választ adni, ezért érthető az ellenzéki obstrukció, amely egy abszolút elfogadott politikai eszköz.

Horn bukásnak nevezte a népszavazást, mondván, érvénytelen volt.

Szerinte finoman szólva sem egységes a magyar társadalom ezekben a kérdésekben.

Mráz vitatkozott Horn álláspontjával, hagsúlyozva, hogy aki igennel szavazott, az is részt vett a referendumon. Lánczi Tamás ugyanakkor egy amerikai kutatást idézett, amely szerint a fiatalok egyre nagyobb mértékben vallják magukat az LMBTQ-közösség részének, ami azt mutatja, hogy ez egy valós probléma. 

Nyitókép: Horn Gábor, Hann Endre, Klesch Dávid, Mráz Ágoston Sámuel és Lánczi Tamás a vitaesten. (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"tavalyi október 23-ai ellenzéki nagygyűlés, „amelyen 1226 darab ember jelent meg”.
Igen és a pár héttel ezelőtti gyűlésük is, ahol ennél még kevesebben voltak.
De a többi elhangzottak is mind befolyásolták a győzelmünket. És persze Isten segítsége, mert sokan és sokat imádkoztunk Orbán Viktorért és a kormány győzelméért.
Katasztrófa lett volna ennek az országnak, ha ilyen Isten és Egyházellenes pártok vették volna át a hatalmat.

Na meg az ellenzékiek fázósak.

Sapkára sem. Azért van sapka nélkül márkizay, és Péterfi, gombakalapban Lukácsi.

Amúgy ez igen jó fölvetés. Mondjuk nehéz egy kérdőívet jól összerakni, a kifejtős válaszokat meg nehéz összesíteni.

Kanadai ember. Amerikában képezték ki. Bajnai rosszul választott:-))))

Azért nem bánnám, ha még a miénk lenne a MÁV Cargo, a MALÉV a repülőtérrel, a moszkvai kereskedelmi kirendeltség, ha nem bírt volna általánossá válni a "deviza" hitelek felvétele. Négy Orbán kormány alatt sem hozzuk be, ami akkor elment és végül mégis csődközeli helyzet lett az "eredmény" 2010-re..

Igen, azok felejthetetlen évek voltak. Úgy gondolom, h. míg a Gyurcsány házaspártól az ellenzék nem tud, v. pláne nem akar megválni, addig az ellenzék nem lesz képes igazán labdába rúgni. Van valami végtelenül gusztustalan mindkettőjük fellépéseiben, minden józanságot, erkölcsöt nélkülöző ripacsok. Mindkettőjük családi háttere más módon, de riasztó.

Vajon mi köti hozzájuk a híveiket? Talán a szintén nem egyenes úton összehozott, közember számára felfoghatatlan nagyságú vagyon? Vagy Populisszima bájos érettségi fényképe?

A rossz bázis vélhetőleg egyes esetekben Budapestre korlátozódhatott. :) Egyébként a végén a Medián - gondolom a mundér becsülete védelmében is - már kitett egy a valóshoz közeli értékelést, amire vicces módon az ellenzék elkezdte Fidesz-bérencezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés