Hogyan éljünk autokráciában?

2022. április 5. 15:36

Lakner Zoltán
Jelen
Orbánnak ismét egy kitalált ellenség és egy kitalált konfliktus hozott sikert.

„A Fidesznek az április 3-i választás nyomán ugyanúgy kétmillió-hétszázezer szavazója van és több oldali ellenzéke, mint 2010-ben. És már megint kétharmada. Közben tizenkét év telt el – az életünkből – és mintha egyre kevésbé értenénk az országot, amiben élünk, és amivé Magyarország napról napra válik. Történt mindez a soha nem látott pártok közötti együttműködés és a szintén soha nem látott civil tudatosság és megszerveződés körülményei között. A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy másnap több a kérdés, mint a válasz, de most valóban érdemes lenne komolyan venni azt, hogy előbb a helyes kérdéseket kell megtalálni.

Az egyik legfontosabb kérdés az: hogyhogy nem láttuk? Talán Orbán sem látta, talán tényleg az utolsó napokban, vagy a választás napján dőlt el. De akkor is: hogyhogy egy ilyen cunami láthatatlanul közeledik? Persze, kinek a cunami, kinek az ekkora volt váratlan. Mindenesetre úgy tűnik, a demokratikus politikai oldal – jobb híján hívjuk így – egyszerűen képtelen hozzáférni a társadalmat alakító megannyi tényezőhöz, hatásmechanizmushoz. Sőt nem csak a ráhatás, hanem az észlelés képessége is hiányzik.

Én sem értem, miért, de meg kellene érteni.

Amit inkább érteni lehet, hogy Orbánnak ismét egy kitalált ellenség és egy kitalált konfliktus hozott sikert. Nem állt jól neki a békepárti és EU-szankciókat megszavazó szerep, de a kampány végére rátalált az új ellenségre: Zelenszkijre. Az ukrán elnök, aki Londonban is vezethetne emigráns kormányt, ehelyett Kijivben tartja magát és országát valódi, hősies küzdelemben, felhasználva minden számára elérhető eszközt, beleértve a nemzetközi nyilvánosságot. Pontosan érzékeli a Putyin-párti magyar vezetés húzódozását Ukrajna támogatásától, amit szóvá is tett, nosza, meg is lett az új orbáni ellenségkép. Eszerint az invázió alatt álló Ukrajna avatkozik bele a magyar választásokba, Zelenszkij pedig háborúba rángatja bele a magyar ellenzéken keresztül Magyarországot.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen "elemzőkkel" jutott ide a baloldal, ahol most van.

Tiszteletben tartom, hogy meg akarja érteni a történteket, de megint rossz úton indult el.
Nem fog ez így menni. Már megint csak az Orbán a hibás, mert az ellenzék kapott egy jó nagy zakót.
A választás megnyeréséhez szavazó kell! Az igaz, hogy az ellenzék bármilyen formációban indult a választásokon, rendre kétharmaddal kapott ki.
Úgy tűnik, hogy a választók számára nem vonzó a kommunistáktól a nácikig terjedő hat párt. Ez nem is fog megváltozni:-)

Ez az ellenzéki politikai garnitúra soha nem fog nyerni.
Egy új szociáldemokrata pártra lenne szükség új arccal.
Tényleg megérett az ellenzék váltás.

Ezért nem nyernek soha többet.

Kitalált konfliktus? Lakner állj a golyók útjába, ha nem hiszed a konflktust.
Kitalált ellenség? Ukrajna 30 éve szivatja Magyarországot, akkor talán barát, vagy partner?
De ez még semmi. Légtér zár követeléssel világháborút provokál, Európa nagyobbik felét csődbe akarja vinni a gáz import leállításával, hogy amerikai gazdáit kiszolgálja.
MZP és Gyurcsány nagyon harcias volt, nem kellett volna kéretlenül felajánlkozni a NATO-nak a katonákkal.

Ne bántsd, kimondta a lényeget, nem értik az okokat......pedig ha lemennének egy kis faluba, ott elmagyaráznák nekik.......

Megértem, hogy sivalkodsz. Horthy jól jellemezte Budapestet annak idején, ma pedig nyilvánvalóvá vált, hogy milyen elszigetelt része az országnak. Az ellenzék az önkormányzati választáson megnyert városokat sem tudta megtartani - elgondolkoztál már ezen, hogy miért? Mert akkor ez az ellenzéknek vakító reménysugár volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés