Maximálisan elégedett vagyok – Navracsics Tibor a Mandinernek

2022. április 4. 12:20

Írta: Szalai Laura
Ha valaki egy kicsit is tárgyilagosan érdeklődik a politika, a politikai teljesítmény iránt, belátja, hogy Orbán Viktor valamit nagyon tud – mondja a Fidesz újdonsült parlamenti képviselője, aki vasárnap megnyerte a billegő körzetnek számon tartott Veszprém megyei 3-as számú választókerületet. Interjúnk.

Elégedett az eredménnyel?

Maximálisan, a választókerületi és az országos eredménnyel egyaránt. Sőt, mindkettő még jobb is lett, mint amit a legoptimistább pillanatomban vártam.

Azt mondta, ahhoz, hogy a választókerületében tudjon győzni, nem fideszes szavazók is kellenek. Az eredmény alapján sikerült őket is megnyerni, és ha igen, mivel?

Ötvenegy százalék feletti eredménnyel végeztem, korábban senki nem kapott ekkora támogatást ebben a választókerületben. Ez alapján sikerült megszólítani azokat is, akik nem számítanak a Fidesz törzsszavazóinak, illetve a nem fideszes szavazókat is. Ez alapvetően két dolognak köszönhető: az egyik, hogy kizárólag a saját programomra koncentráltam, s nem mentem bele semmilyen személyeskedésbe, negatív kampányba – miközben a versenytársaim időnként övön aluli módszerekkel támadtak. A másik tényező az lehetett, hogy nagyon gyakorlatias kampányt vittem, ügyekre koncentráltam, és nem ideológiai háborút vívtam. Próbáltam azokkal a kérdésekkel foglalkozni, amelyek a térségben élők hétköznapi életét jobbá tehetik. Révfülöpi mentőállomás létesítése, az ajkai kórház korszerűsítése, környezetvédelmi beruházások, útfelújítások – többek között ezek azok az ügyek, amikre a kampányban hangsúlyt fektettünk. 

 Összességében milyennek értékelte kampányt? 

Helyben bár nem mindig volt az ízlésemnek megfelelő a hangnem az ellenfeleim részéről, összességében mérsékelt kampány volt. Leszámítva, hogy a finisben durva személyeskedésbe fordult; Sümegen egy engem lejárató, álfideszes szórólapot terjesztettek, aminek kapcsán a választási bizottság meg is állapította a jogszabálysértést. Ellenfelem, Rig Lajos egyébként tegnap este felhívott, és korrekt módon gratulált nekem, és felajánlotta az együttműködését. 

Országosan kétségtelen, hogy a háború kitörése perdöntőnek bizonyult a kampányidőszakban,

ugyanakkor volt egy másik, nagyon fontos tényező: míg a 2006-os kampányban a baloldal árulta el a bázisát, addig 2022-ben a Jobbik tette ugyanezt. A Jobbik összecsuklása, és a Mi Hazánk bekerülése a parlamentbe pontosan mutatja azt az identitásválságot, ami a radikális jobboldalon van – ezzel párhuzamosan pedig folytatódott a baloldal több mint tizenöt éve tartó identitásválsága is. Szerintem mindez jelentősen gyengítette az ellenzék mozgósító erejét és politikája vonzerejét. 

Mit szól a kétharmadhoz, gondolta volna, hogy megint összejön?

Megmondom őszintén, csapnivaló jós vagyok, eddig még egyszer sem számítottam kétharmadra – még 2010-ben sem. Ám az, hogy ismét kétharmada lett a Fidesz-KDNP-nek, sőt még a 2018-asnál is erősebb eredmény született, szerintem mindenki számára vaskos meglepetés.

Mit gondol, hogyan csapódik le ez a nemzetközi színtéren, ahol az utóbbi években sem lettek kevesebben az Orbán-kormány kritikusai?

Nyilvánvaló, hogy pártpolitikai támadások most is lesznek a választások kapcsán. Ugyanakkor – és ez kiderült számomra a nyugat-európai politikus ismerőseimtől kapott sms-ekből –  erre az eredményre már mindenki odafigyel, pozitív értelemben is.

Ha valaki egy kicsit is tárgyilagosan érdeklődik a politika, a politikai teljesítmény iránt, belátja, hogy Orbán Viktor valamit nagyon tud.

Elképzelhető, hogy Nyugat-Európában ezt azért nehéz megérteni, mert nem ismerik mélységeiben a magyar viszonyokat, hagyományokat, a történelmünket. Szerintem ez az eredmény hozzájárul ahhoz, hogy felfigyeljenek arra: itt többről van szó, mint csupán – a gyakran használt jelzőikkel élve – nem demokratikus, totalitárius, tekintélyelvű rendszerről.

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ezen pl. meglepődtem, azt hittem, hogy Ríg győz.

Viszonylag szoros volt még így is, bár ez volt az egyik olyan kerület, ahol nem volt MH-induló (és ez rendre a moslékos jelöltet erősítette, itt is).

Gratula, Fialánál mindig meghallgatom.

Tibor!
Intellektusod eddig is hiányzott a parlamenti széksorokból , a kultúra embere vagy, emblematikusak voltak korábbi parlamenti hozzászólásaid. A diagnózisod tökéletes, nincs hiteles ellenzék, nincsenek hiteles, felkészült ellenzéki politikusok. Mindig is konszenzus kereső típus voltál, tedd ezt a jövőben is, 26-ban még nagyobb győzelmet kell aratnunk.
Azért készülj fel, a parlamenti beszédkultúra a Te szinted, elvárásod alatti, már ami az ellenzéket illeti. Az ellenzék egyetlen kulturált tagja, Hiller már nem fog ott ülni.

Ki fogja kifizetni az elmúlt 6 hónapban felvett irgalmatlanul sok hitelt?
A lölők?
Vagy a gombák?

Timi egy primitív ügynök, néhányan "életben" maradtak.

Lézer Johnny és Navra újra a fedélzeten! Ez jó!

A kettő nem fér össze bármilyen szervről van szó.

A kormányablak rendszer hatalmas truváj volt, Navracsics égisze alatt, ha jól emlékszem. Isten hozta vissza, haza, jó kedvet, jó egészséget, szívből gratulálunk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés