Elmulaszthatta a fogaskerekű felújításának határidejét a főváros

2022. március 30. 10:06
Elképesztő hibát követhetett el Karácsony Gergely és Hajnal Miklós.

Hatalmas hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma és megfelelő képesítés, tapasztalat nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt, írja az Index.

A projekt így éveket csúszhat, írják és több száz millió forinttal is megdrágulhat.

Az eset Hajnal Miklós számára különösen is kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon.

Hozzátették: februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. A végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt 3 évvel meghosszabbítani, de úgy tudják, ezt a lehetőséget elmulasztották.

Vitézy és Pokorni is figyelmeztette őket a határidőre, de nem vették figyelembe

A fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, így annak felújítása mára igencsak aktuálissá vált, hiszen egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. Ráadásul a tervek szerint a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától. Az Index információi szerint

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a fogaskerekűnek otthont adó XII. kerület polgármestere pedig lapunknak megerősítette, hogy ő levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből.

A főpolgármester azzal igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere úgy tudja, kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás. Az ügyben keresték Karácsony Gergely főpolgármestert is, hogy megtudják, mi a véleménye a kialakult helyzetről. Egyelőre nincs válasz.

Hajnal Miklósnak árthat a hiba

Hangsúlyozzák: a momentumos politikus pusztán egy érettségivel vezeti a BKK felügyelőbizottságát. A fogaskerekű felújítása körül elkövetett baki különösen is sokba kerülhet a BKK felügyelőbizottságát irányító Hajnal Miklósnak, írják.

A fiatal momentumos politikus ugyanis éppen az érintett Hegyvidéken indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként a választásokon, így az ő szavazóit közvetlenül érinti, hogy mi van a fogaskerekűvel.

Mint ismert, nagy port kavart, hogy Karácsony Gergely úgy nevezte ki Hajnalt a sok milliárd forint fölött diszponáló BKK felügyelőbizottságának élére, hogy a momentumos politikusnak sem diplomája, sem releváns szakmai tapasztalata nincs. A kinevezésről Tarlós István volt főpolgármester az Indexnek nyilatkozva kifejtette, hogy az ő idején mindig képzett és tapasztalt személyek töltötték be ezt a posztot.

„A BKK-nál a vezetői vagy ellenőrzési funkció betöltéséhez ugyanis célszerű, hogy szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezzen valaki. Sőt, az a legjobb, ha mind a kettőből van az illetőnek” – vélekedett a volt főpolgármester. Szerinte olyan személyt választottak a BKK felügyelőbizottságának élére, akinek nyilvánvalóan egyik sincs a birtokában. Hajnal Miklósnak már a kampány kezdete óta gondot jelent, hogy nincsen megfelelő képesítése. A fiatal momentumos ugyanis többször is valótlanul állította azt, hogy közgazdász, sőt még a LinkedIn-profilján is feltüntetett hamisan egy oxfordi diplomát, amit soha nem szerzett meg. Miután az eset kipattant a sajtóban, az ellenzék XII. kerületi jelöltje később kénytelen volt módosítani a magáról valótlanul megadott információt.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy látszik a közgazdász inas jogi képzésre is szurul. Tudok egy
gyorstalpalót, egy hétvégén megvan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés