Lengyelország 10 pontos tervet állított össze „Ukrajna megmentésére”

2022. március 25. 16:39
Ha ezeket a pontokat az Európai Unió gyakorlatba ülteti, véget vethetünk a háborúnak – írta Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki az orosz-ukrán háború kapcsán a Politico oldalán írt publicisztikát, amelyben tíz pontos tervet is közölt, mint fogalmazott, „Ukrajna megmentésére”. A lengyel miniszterelnök írásából közlünk részletet, amelyet alább olvashatnak:

„Akik szerint Putyin provokálása a harmadik világháborúhoz vezet, azoktól azt kérdezem: valóban kellett valaha is Putyinnak indok ahhoz, hogy megszegje a nemzetközi jogot? Kellett neki különösebb ok ahhoz, hogy megtámadja Grúziát? Vagy a Krím megszállásához? Vagy Kijev megtámadásához?

Erről eszembe jutottak Winston Churchill szavai, aki a Hitler megbékítésére irányuló javaslatokat úgy jellemezte, mint a háború és megszégyenülés közti választás. »Akik a szégyent választották, azok is háborút kaptak« – mondta. A második világháborút nem akadályozták meg azok, akik tétlenek maradtak. Ezt a hibát nem szabad megismételnünk.

Azon vezetők, akikkel Kijevben beszéltem, nagyobb bátorságról tettek tanúbizonyságot, mint a legtöbb nagy ország vezetője. Most többre van szükségük, mint empátia és szolidaritás. Valódi segítség kell nekik.

Tudom, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálás volt, amiért Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, Petr Fiala cseh miniszterelnökkel, és Jarosław Kaczyński elnökkel meglátogattuk. De többet vár tőlünk, jogosan.

Lengyelország, Szlovénia és Csehország ezért egy tízpontos tervet dolgozott ki Ukrajna megsegítésére, hogy véget vethessünk a háborúnak. 

  1. Az összes orosz bank leválasztása a SWIFT-rendszerről. Ennek hiányában az orosz gazdaság néhány héten belül alkalmazkodni fog az új helyzethez.
  2. Menekültpolitika felállítása azon orosz katonák számára, akik nem hajlandóak a moszkvai rezsimet kiszolgálni.
  3. Az orosz propaganda megállítása Európában. A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy jogodban áll hazudni.
  4. Az orosz hajók kitiltása kikötőinkből.
  5. A szárazföldi közlekedés lezárása
  6. Szankciók kibővítése, hogy az ne csak az oligarchákat érje, hanem teljes üzleti környezetüket. 
  7. Minden Európai Unióba belépni kívánó orosz állampolgár vízumának felfüggesztése. Az orosz embereknek meg kell érteniük: nekik is viselniük kell a háború következményeit. Reménykedünk abban, hogy hátat fognak fordítani Putyinnak.
  8. Szankciók bevezetése Putyin pártjának minden tagjára. Pontosan tisztában vannak azzal, mi folyik Ukrajnában, bűnrészességük megkérdőjelezhetetlen. 
  9. Minden olyan árucikk exportját betiltatni, amit Oroszország a háborúra használhat. 
  10. Oroszország kizárása minden nemzetközi intézményből. Bűnözőkkel nem ülhetünk egy asztalnál. 

Ha ezek az intézkedések nem állítják meg a háborút, akkor ennél is tovább kell mennünk. Kijevben NATO-békefenntartók küldését javasoltuk. Ha a szankciók nem működnek, akkor nincs választásunk: magunknak kell megvédenünk az ukránokat. 

Ha a békét meg akarjuk őrizni, Putyinnak tudnia kell, hol van az a vörös vonal, amit már nem léphet át. Oroszország nukleáris arzenáljával nem magyarázható a tétlenkedés. Tisztában kell lennünk ezzel a fenyegetéssel, de ez nem tarthat minket vissza. Különben Putyin tovább fog menni.”

Nyitókép: Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Összesen 214 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Minden olyan árucikk exportját betiltatni, amit Oroszország a háborúra használhat."

Na ez vajon mit jelent?

Namost ez netto hülyeség, nulla hatásfokkal. végrehajthatatlan, több
pont nemzetközi jogot sért, a kollektív bűnösség elvét alkalmazza,
továbbá semennyire nulla szinten következetes történelmi aspektusból
(USA-Irak).

Apropó! tessékmondani, hogy kívánják megállapítani egy oroszról,
hogy melyik pártnak a tagja?

Mikor lehet végre ismét kiixelni ezeket a fertelmes férgeket? Mandi, megvárjátok a választást vele? Árulók vagytok.

Olvasom, olvasom a nyilatkozatot, de nem találom benne a fegyverszállítást. Ellenben az benne van, hogy "ha a szankciók nem működnek", akkor "NATO békefenntartókat" küldenének Kijevbe. Ez lényegében időnyerés, tehát katonákat sem küldenének most Ukrajnába, meg fegyvert sem.

Aztán a szankciók, hogy mikor kezdenek el nem működni, nos, ha az oroszok elfoglalják Ukrajnát, akkor nyilvánvalóan nem működnek a szankciók. Akkor viszont már késő lesz "békefenntartókat" küldeni Kijevbe.

A SWIFT rendszerről való lekapcsolás lényegében az azonnali átutalást teszi lehetetlenné, nem magát a banki átutalást. Tehát akkor attól olaj meg gáz még jöhet, és fizetni is tudnak érte.

Ja, és persze az sincs benne, hogy innentől nem veszünk semmit az oroszoktól, se gázt, se olajat. Az exportkorlátozásról Oroszország felé, hogy mit nem adunk az oroszoknak, amit háborúban tudnak felhasználni, hát én nem tudom, hogy Oroszország mennyi fegyvert vásárolt eddig a lengyelektől, szóval nem tudom, hogy ez mekkora érvágás az oroszoknak. Persze attól függ, mit ért az alatt, hogy "háborúra használható", hiszen vécépapír is kell a katonáknak, meg kaja, ellátmány, szóval ezeket mind lehet háborúra is használni. Kellőképpen homályos fogalmazás.

Szóval ez nagyrészt látszatcselekvésnek, és időnyerésnek tűnik.

Nagyjából már több is annál.

Amígy már a Nyugat eddigi intézkedéseit is simán lehetne hadüzenetként értékelni... itt olyan dolgokat is megcsináltak, ami még HÁBORÚS FELEK VISZONYLATÁBAN sem mondig szokványos... én mondjjk baromira nem tudok arról, hogy mondjuk a negyvenes évek elején be lett volna tiltva az angolszász kultúra, mint olyan, pedig hadiállapotban álltunk az USA-val és Angliával.

Asszem ez már tényleg a harmadik világháború. :((((
Es azt ugye nukleáris fegyverekkel fogják vívni...

A Nyugat megőrült. :(((((

Elmentek tik a picsába! Nem vagytok normálisak. Világháborút és atomháborút ezért a nyomorult kozákállamért? Hová jutottunk édes istenem?!

Abból. amit mi cca. félév alatt (cca. kéthetes részletekben) 95- 2018-ig láttunk, úgy gondolom, lényegesen jobban áll az az ország, mint a miénk. Nálunk nem lehet elfelejteni, h. a lassan a népesség tizede egy eddig a felzárkózásban nem jeleskedő kisebbség és sok más egyéb ok van még.

Az oroszokkal a megalapozott bosszúvágy fordítja őket szembe. Nem lesznek követőik teljes körben.

Könnyen lehet, h. ők járnak majd a végén jól, de ezt NEM lehet pillanatnyilag megjósolni. A mi erőnkkel, múltunkkal most a tartózkodás látszik ésszerűbbnek. Egyik félhez sem fűz szövetség, vagy érzelmi szálak.

Volt egyszer egy kubai rakétaválság, később arab "tavasz".

Sőt, a Szovjetunió megszűnése óta, az USA sokkal nagyobb veszélyt jelent Európára, mint az oroszok, mert láthatóan az a célja, hogy folyamatosan feszültséget teremtsen Európában. A lengyel 10 pont minden elemében az ellenkezője annak, ahogyan Európának viszonyulni kellene az oroszokhoz. Persze a szükséges fordulatot most nehéz meglépni, mert a NATO európai tagjai kivették a részüket annak a csapdának a felállításában, amelyet az USA talált ki Oroszország ellenében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés