Gyűlölködés helyett nézzünk a térképre!

2022. március 23. 12:09

Czopf Áron
Magyar Hírlap
Civilizációs kötelességünk-e a ruszofóbia?

„Civilizációs kötelességünk-e a ruszofóbia? Így hangzik a kérdés, amire a marginalizálódó liberális médiaértelmiség tagjai a jelen körülmények között határozott igent mondanak. Igen – mondják –, a ruszofóbia az európai minimum! Mit is mondhatnánk – lelkük rajta. Csak azt nehéz megérteni, hogy a mi közép-európai történelmi tapasztalataink birtokában hogyan jutunk ilyen barbár, kultúrrasszista megállapításra? Vajon tényleg nincs ennél észszerűbb tanulsága az elmúlt ezer évnek, vagy »a történelem már a múlté« a progresszív körökben?

Onnan indul a történetünk, hogy a honfoglaló magyarok a Kárpát-medence meghódításakor egy végeláthatatlan szláv térség stratégiai centrumát foglalták el. Ezer éve – ha mondhatom így – mi választottuk el egymástól az északi és déli, a nyugati és keleti szláv területeket. És ki tudja, miért, sosem voltunk igazán a pánszláv mozgalmak kedvencei. A nyugati és keleti kereszténység közé ékelődve kulturális és geopolitikai helyzetünk a kezdetektől mindmáig a köztesség fogalmával írható le a legpontosabban. Nem egyszerűen közép-európai ország vagyunk tehát, hanem ahhoz a köztes Európához tartozunk, amely a nagyhatalmi érdekek metszéspontjában, de a birodalmi központoktól azért még kellő távolságra helyezkedik el.

E rendkívül sokszínű térségben gyakorlatilag soha nem engedhettük meg magunknak, hogy egyoldalúan gyűlöljük vagy idealizáljuk a környező népeket. Arra vagyunk kényszerítve, hogy együttműködjünk azokkal, akiket különben ellenségeinknek is vélhetnénk. Olyanokkal, akikkel ráadásul még negatív történelmi tapasztalataink is vannak. Az etnikai nacionalizmus sajnos sokszor fölülírta ezt a realizmust, de a régiónk népeinek rengeteg közös történelmi tapasztalata, kulturális értéke és hagyománya van. Ha ezzel mit sem törődünk, akkor sem felejthetünk el az alapvetést: az itteni népek közös érdeke, hogy egyetlen külső hatalom se vonhassa befolyási körébe a régiót, és együtt már elég erősek legyünk az önállósághoz. Régi álom, amit jó lenne valóra váltani.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ruszofóbia keserű történelmi tapasztalat.

"Az oroszok már öt évszázadon keresztül próbálják országuk végső határát meglelni, de sehogy sem sikerül.”
(A. L. Kennedy, The Quarterly Review, 1947. január)

Egyébként az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (Népszövetség) megbízott, állította közel 100 éve már: "Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be."

(Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat is 1939-ben. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés