Kalasnyikov helyett istendicséret

2022. március 21. 14:01

Gável András
Vasarnap.hu
A kialakult félelem leghatásosabb ellenszere az imádság.

„A háború sokunkat aggodalommal tölt el. Azt mondják, a kialakult félelem leghatásosabb ellenszere az imádság. Ez persze többet kell, hogy jelentsen imaszövegek elmormolásán. Jézus esetében azt látjuk, hogy az ima leginkább kapcsolatot feltételez azzal, aki felé az irányul. Amikor tehát összekulcsoljuk a kezünket vagy széttárjuk a karjainkat, kapcsolatba lépünk Istennel. Az ő jelenlétének valósága lesz látható az életünkben, ami vigasztaló számunkra, hiszen nem vagyunk többé egymagunk. A félelem is oszlani látszik, a feltétlen szeretet veszi át a helyét. Nem véletlen, hogy Ukrajnában olyan szép lelki ébredés tapasztalható. Keresztények tömegei fordulnak Istenhez, és a legkilátástalanabb helyzetben is őt dicsőítik.

Miközben a hírekből szinte kizárólag a háborús eseményeket halljuk, nem hallunk az Ukrajnában évek óta elkezdődött keresztény ébredésről. Tömegek fordultak Istenhez, és adták át neki az életüket. A mi szeretett és nagynak vélt dicsőítő rendezvényeink létszámban eltörpülnek az ukrajnai testvérekéhez képest. Szent Pál mondata valóságossá válik ilyenkor, miszerint »ahol elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem«.

Az orosz-ukrán konfliktus minden borzalma ellenére az ukrán keresztények továbbra is azt hirdetik, hogy Isten a megmentő. Fegyverropogás, a szirénák és a bombázások közepette is összegyűlnek, hogy Istent dicsérjék. Persze nem újkeletű ez a jámborságuk. Azt feltételeznénk, hogy kizárólag a mostani nehézségek hozták felszínre bennük az istendicséret fontosságát. Ám ez sokkal korábban elkezdődött lelki megújulás.

Ukrajna 1991-es függetlensége óta megtapasztalható, hogy az ország keresztényei összejönnek, hogy magasztalják Istent. Kezdetben számos külföldi dicséretet fordítottak le a saját nyelvükre. A Hillsong 2006-ban megjelent »Mighty to Save« című számát szinte azonnal elkezdték Ukrajnában is énekelni.

Most ugyanezzel a a dallal, lesötétített szobákban a fiatalok összegyűlnek és Istent dicsérik, miközben odakint a csata dúl.”

A nyitóképen ukránok imádkoznak a békéért Krakkóban.
Fotó: DAISUKE TOMITA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Buzgón imádkozva üldözik a kárpátaljai magyarokat.
Zelenszkij szinész "Istennek különösen tetsző" showman előéletéről mindenki hallgat.

Mondjuk nekem úgy tűnik a bibliai leírásból, hogy Jézus félt a Getszemáni kertben ÉS imádkozott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés