A Telex szerint is csúsztat Márki-Zay a háborúval kapcsolatban

2022. március 18. 13:37
A kormánykritikus oldal a baloldal miniszterelnök-jelöltjének állításait fact-checkelte, Márki-Zay kijelentései elbuktak a próbán.

Márki-Zay Péter szerdán azt mondta a köztévében, hogy ugyan azzal vádolják, hogy katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Emellett azt is mondta, hogy Orbán Viktor katonai segítséget ígért Boris Johnsonnak – kezdődik a Telex cikke, amelyben fact-checkelik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmúlt hetekben tett kijelentéseit.

A cikk főbb megállapításai szerint gyakorlatilag Márki-Zay Péter egyetlen kijelentése sem állja meg a helyét.

A kormány az orosz invázió kezdete óta azt állítja, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt a közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításban, és ez így is van. Szijjártó Péter például március 8-án leszögezte: 

„nem is engedjük fegyverszállítmányok áthaladását a területünkön közvetlenül Ukrajnába”. 

A Telex megkérdezte az ellenzéki pártszövetséget, hogy akkor pontosan mire is gondolt a jelöltjük. Azt a választ kapták, hogy „Márki-Zay Péter azokra a magyar lajstromban lévő, pápai bázison állomásozó NATO-gépekre gondolt, amik részt vesznek a fegyverszállításban”. Vagyis arra a C-17-es Boeingre célzott, ami magyar felségjelzésű és Pápán állomásozik, és február 27-én gránátokkal és rakétákkal megrakva indult el Hollandiából egy meg nem nevezett kelet-európai országba, hogy a fegyvereket onnan Ukrajnába szállítsák.

Ezek a repülők egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség részei, aminek az a fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 ország számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel.

A 12 tagország közösen birtokolja ezeket a repülőket, csak azért van rajtuk magyar felségjelzés, mert itt vették őket nyilvántartásba. A tagországok repülési órákat vásárolhatnak, így arra használhatják a C-17-eseket, amire akarják. A Hvg-nek a minisztérium azt írta, hogy

„a szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs”.

Ezek alapján nem igaz, hogy Magyarország fegyvereket küld Ukrajnába, és közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításra sincs bizonyíték.

A Boris Johson-os hír még ennél is egyértelműbb fake news. Az, hogy Orbán Viktor katonai támogatást ígért volna Boris Johnsonnak, először a 24.hu-n jelent meg, de még aznap este megírták, hogy ez valójában nem igaz, egy hírügynökség rosszul idézte Johnsont. Szijjártó Péter Londonban is azt mondta, hogy

Orbán Viktor csak humanitárius segítséget ígért.

Kapcsolódó

Nem ez az első eset, amikor Márki-Zay hetekig ismételget egy ezerszer is megcáfolt fake news-t. Emlékezetes, januárban számtalanszor elismételte, hogy Orbán a magyargyűlölő román AUR-ral fogna össze, holott a pártot vezető George Simiont be se engedték a konzervatív pártok madridi csúcstalálkozójára.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, hogy pont a Telex állt bele így MZP-be, 2 héttel a választások előtt.

„A bolsevizmus azon a metafizikai föltevésen alapul, hogy a rosszból jó származhat, hogy lehetséges az igazsághoz keresztülhazudni magunkat” – írta Lukács György. (Idézi Pető Iván, Népszabadság 2004. november 16.)

„A kommunista társadalmak tanulmányozása során arra a következtetésre jutottam, hogy a kommunista propaganda célja nem a tájékoztatás vagy a meggyőzés volt, hanem a megalázás. Ezért minél kevésbé felelt meg a valóságnak, annál jobb volt.
Amikor az embereket arra kényszerítik, hogy csendben elviseljék a legnyilvánvalóbb hazugságokat, vagy ami rosszabb, hogy maguk is a hazugságok ismétlésére vannak kényszerítve, akkor egyszer és mindenkorra elveszítik érzéküket a becsületességhez.
A nyilvánvaló hazugságok jóváhagyása arra vezet, hogy az ember maga is a gonosz részévé válik. Az ember bármivel szemben való ellenállása ezáltal gyengül, sőt tönkremegy. Egy társadalmat, mely becsületileg kiherélt hazugokból áll könnyű irányítani.”
(Theodore Dalrymple, angol pszichiáter, író, gondolkodó, FrontPageMagazine.com, 2005. augusztus 31.)

Tegnap este az Öt -ben amit kapott MZP.......nem tette zsebre, az biztos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés