Olaszország felajánlotta a lebombázott mariupoli színház újjáépítését

2022. március 19. 20:29
„Minden ország színházai az egész emberiséghez tartoznak” – mondták.

Olaszország felajánlotta, hogy amint ez lehetővé válik, újjáépíti az ukrajnai Mariupolban a lebombázott színházat. Dario Franceschini olasz kulturális miniszter csütörtökön jelentette be: kormánya elfogadta javaslatát, hogy ajánlják fel Ukrajnának a szükséges forrásokat és eszközöket a színház mielőbbi újjáépítéséhez.

Minden ország színházai az egész emberiséghez tartoznak”

 – hangsúlyozta Franceschini Twitter-üzenetében.

Előzmények

Mariupol polgármesetere, Vadim Bojcsenko közleménye szerint a színházban több mint ezer, a harcok elől menekülő civil tartózkodott, amikor szerdán lebombázták. A jelentések szerint mintegy 130 embert mentettek ki az épületből csütörtökön.

Kijev és Moszkva egymást hibáztatta a tragikus incidensért. Az ukránok szerint az oroszok szándékosan bombázták le a színházat, az oroszok viszont azt állítják, hogy az ukrán nacionalista Azov zászlóalj követte el a támadást.

Helyi illetékesek szerint a háború sújtotta Mariupolban a lakások 80 százaléka elpusztult, 30 százalékukat nem lehet újjáépíteni. A városi tanács a Telegram közösségi médiumon adott hírt róla, hogy a városra naponta átlagosan 50-100 bombát dobnak le. „Óriási a pusztítás” – írták.

Mariupol 16 napja van blokád alatt, sok ezren keresnek menedéket az orosz bombázás elől.

Eddig mintegy 30 ezer civil menekült el a városból.

Az UNESCO a múlt héten közzétett felhívásában nagyobb védelmet kért az ukrán kulturális örökségi helyszíneknek. „Vigyáznunk kell az ukrajnai kulturális örökségre, amely a múlt tanúsága, de egyben a jövő békéjének és kohéziójának katalizátora is, és amelyet a nemzetközi közösségnek kötelessége megvédeni és megőrizni” – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

(MTI)

Nyitókép: A mariupoli színház, a bombázás előtt. Fotó: Reuters

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés