Orbán a választást valószínűleg nem veszti el

2022. március 15. 11:12

Török Gábor
Facebook
De elveszti a reményt, hogy a következő ciklus könnyebb lesz, mint a világjárványos mostani.

„OV a választást – bár ezt biztosan nem tudhatjuk – valószínűleg nem veszti el, de sok dolgot elveszít ezekben a napokban. Az oroszok ukrajnai háborúja a választási eredményeknél erősebben befolyásolja a miniszterelnök jövőjét, lehetőségeit.

Elveszti az »utcai harcos« régóta rajzolt imázsát. A 2008-as megszólalásaiban elvi alapon beszélt az orosz agresszióról (»figyelembe véve minden orosz válaszlépést, az olaj-, a benzin- és a gázár kérdését is beleértve, nekünk itt és most világos erkölcsi alapállást érdemes elfoglalni«), ma teljesen másképp. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a »rezsicsökkentés« minden másnál fontosabb, de ez egy másik álláspont, egy másik brand: nem véletlen, hogy '48 vagy '56 hőseit sem az árstop megvédése miatt ünnepeljük. Arról nem is beszélve, hogy aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett. Mondom: nem jobb vagy rosszabb, vagy inkább: sikeresebb vagy sikertelenebb szerep ez, csak más, ezek után nehéz lesz majd (értsd: kevésbé lesz hiteles) a háború után újra katonásat, szabadságharcosat játszani.

Elveszti a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét. Nyilvánvaló, hogy – egyébként más európai politikusokhoz hasonlóan, de az amerikai vezetéssel szemben – a magyar miniszterelnök nem számított háborúra. Pedig sokan azt gondolták, hogy a mindenki másnál jobban lát a pályán, hogy nem érheti meglepetés. Február 12-én az évértékelőn ezt mondta: »Ezért vállalkoztam békemisszióra Moszkvában. A befagyott kapcsolatok jegét fel kell törni, és utat kell nyitni a tárgyalásoknak. Igaz, hogy Magyarországnak nincs atommeghajtású jégtörő hajója, de csákányunk azért van, és néha egy repedés is elég, hogy felszínre törjön a józan ész.« A 2010 utáni magyar orosz-politika azon a meggyőződésen alapult, hogy Putyin nem fogja átlépni a határokat (átvitt értelemben és szó szerint értve egyaránt), és ezért lehet vele üzletelni, sőt barátkozni is. Az évértékelő beszédében így fogalmazott a miniszterelnök »NATO- és európai uniós tagok vagyunk, és közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt és gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. A magyar példa bizonyítja, hogy ez lehetséges.« Ma már tudjuk, hogy egy darabig biztosan nem lesz lehetséges. Az orosz-kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem is nyer Orbán. Én mindent megteszek érte. Ami pedig még a töröggábor lemezen van... na mindegy, lapozzunk.

Török Gábor összemossa a magánérdeket az üzleti érdekkel.
Az üzleti élet nem barátságon, hanem kő kemény gazdasági érdeken alapszik.
Orbán Viktor azt az az elvet követi, hogy mi jó az országok, mi a kedvezőbb.
Putyin Gyurcsány viszonylatban beszélhetünk barátságról, aki otthonában vendégül látta, majd magánúton meglátogatta Putyint és ajándékot vitt neki.
A gázvezeték üzemel, a gázszerződés hatályos és a szolgáltató teljesít. Ugyanez igaz Paks II. is. Arról már nem is szólva, hogy elkészültek azok a beruházások, amely lehetővé teszik a máshonnan történő beszerzést.

Ritkán fogalmazok ilyen erősen, de egyre aljasabb ez a Török.
Hónapokon, éveken át kb. KUSSBAN volt, a kampányban sem "elemzett" lényegében semmit, erre most hirtelen a finisben aktivizálja magát, de nem ám azért, hogy bármiféle értelemben vett politikai elemzést végezzen, hanem hogy krikátlanul sulykolja az ellenzék fő kampánynarratíváját...

T. MANDINER szerkesztőség!

Tisztelettel kérem az egyéni szűrés lehetőségének a visszaállítását, mert engem nagyon zavarnak a degenerált, pejoratív, személyeskedő kommentek.
Úgy gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Amennyiben nem történik változás, nem marad más számomra, mint a távozás.
Vigyázni kellene, mert a HetiVálaszt is az ilyen trollok tették tönkre.

Pontosan így van.
Emellett egész Európa üzletelt az oroszokkal.
Az amerikaiak azérrt számítottak háborúra. mert Ukrajnát ők mozgatják.
Céljuk Európa és Oroszország meggyengítése.
A palagázuk kevés és drága, de ők hajlandók tovább szennyezni a környezetet a palagázért és olajért,amiből óriási profitjuk jön.
Viszont az atomerőművi fűtőelemekhez a nyersanyagot továbbra is az ooszoktól veszik.
Erről nem ír T.G., de hallgat a magyar ellenzék is.

De rezeghet a léc, mindenki menjen szavazni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés