Kutatás: Orbán Viktor csaknem kétszer népszerűbb Márki-Zay Péternél

2022. március 14. 11:21

A Századvég eredményei alapján Márki-Zay Péter tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban.

2022. március 14. 11:21
null

A Századvég márciusi közvélemény-kutatása szerint a politikailag aktívak közül csaknem kétszer annyian látnák szívesebben Orbán Viktort kormányfői pozícióban, mint Márki-Zay Pétert.

Az intézet hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, a megkérdezettek 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Péternek, „a balliberális pártok kormányfőjelöltjének” megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná.    

A Századvég érdekességként említi, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay Péter tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban. Kiemelték, hogy Orbán Viktor a fővárosban is népszerűbb, mint Márki-Zay Péter.    

„Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy a baloldali erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani” – fogalmaztak.

A felmérés szerint a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná,

míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. Ezen felül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben – tették hozzá.    

A Századvég aláhúzta, 10-ből 1 bizonytalan szavazó állna az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellé. Közölték,

Orbán Viktor a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél:

a 18-29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi polgármestert látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban.    

Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben - olvasható a Századvég közleményében.    

A kutatás kitért arra is, hogy a politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka a kihívóját támogatná. A Századvég felmérését a politikai szempontból aktív felnőtt magyarok, vagyis a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők körében végezte.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 14. 18:00
Így neki lehet menni a választásnak. Holnap egy igazán jó beszédet szeretnék hallani, a hátralévő 20 napot meg végig kell gürcölni, a végén pedig alaposan meg fogjuk számolni a szavazatokat. Az én körzetemben rend lesz. Lazítani április 3-án 19:00-tól lehet.
NTLLK
2022. március 14. 16:14
Annak a kutatásnak hiszek majd, amelyiket 2022 április 5.-én tesz közzé a Választási Bizottság. Addig csak egy a fontos: Elmenni szavazni, és nem téveszteni el az ikszet! Meg a "nem"- eket!
Ronee
2022. március 14. 14:44
Mzp egy tehetségtelen, buta, arrogáns, egoista, megalomániás balfasz akit beáldoz az ellenzék. Katasztrófa az ember...de ez a színvonal nem most kezdődött...csak a jéghegy csúcsa. Jahm és szar az új komment fal....
Leakis
2022. március 14. 14:32
Kedves Mandiner! Kérjük vissza a régi felületet! Nekünk nagyon megfelelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik