Magyargárdás mellénytől a baloldali összefogásig: a Jakab-párt tagjai és az antiszemitizmus

2022. március 14. 11:28
Nem elszigetelt példa Jobbikban Z. Kárpát Dániel esete – derül ki a Mediaworks Hírcentrum összeállításából.

Nem egyedi és elszigetelt példa a Jobbikban Z. Kárpát Dániel esete, akiről kiderült: náci karlendítéssel pózolt és korábban a zsidók magyarországi térfoglalásáról is értekezett. A Mediaworks Hírcentrum egy összeállítást közölt arról, hogy számos hasonló eset köthető a Jobbikhoz.

Jakab Péter és kijelentése

Mint a Hírcentrum fogalmaz: „jelenleg is antiszemita, náci »romantikára« fogékony politikusok vannak a jobbikban, hiszen

a párt jelenlegi elnöke is tett antiszemita, rasszista kijelentéseket.”

Ahogy a Mandiner korábbi írásából, úgy a Hírcentrum összegzéséből is kitűnik, hogy Jakab Péterék nem számoltak le múltjukkal. 2019-ben mutatta be a Hír TV azt a felvételt, amelyen a pártelnök nevetgélt Pörzse Sándor zsidózó viccén egy 2010-es miskolci lakossági fórumon. Látható, ahogy Jakab a miskolci Jobbik akkori elnökeként a háttérben állva derült azon, hogy Pörzse Salamon László KDNP-s politikus nevével és vélt származásával szórakoztatta a hallgatóságot.

A Jobbik elnöke ugyanabban az évben egy tiszalúci lakossági fórumon a börtönviszonyokról értekezve beszélt a „kiválasztott néphez tartozó” bűnözőkről. A következőket mondta: „Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van... nehogy már! Egy bűnözőnek joga van...”

A pártvezér úgyszintén tett antiszemita kijelentéseket. 2014-ben Hajnády Kristófról, még füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként derült ki, hogy az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva. A fotókat nem titkolta, maga tette közzé Facebook-oldalán.

A „judapestező” Bíró László

2020-ban a szerencsi időközi választáson Jakab immár a baloldali összefogással karöltve a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Bíró Lászlót indította. Rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett közzé a Facebookon. A tarcali szállodák vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte,

egy másik alkalommal pedig judapestnek titulálta Budapestet.

Mindemellett megosztott olyan – Kuruc.infón megjelent – cikkeket, amelyekben nyíltan dicsérték Adolf Hitlert és a Harmadik Birodalmat.

Gyöngyösi Márton és a listázás

Gyöngyösi Márton jobbikos európai parlamenti képviselő is egy súlyos antiszemita-botrányról vált ismertté. A politikus 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokausztáldozatok számát, illetve az „izraeli térhódítással” kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte a zsidók nemkívánatosak Magyarországon, az Országgyűlésben pedig azt részletezte, hogy

szerinte ajánlatos lenne listázni a zsidó származású képviselőket.

Később Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere később azt válaszolta a Hír TV műsorvezetőjének kérdésére, hogy szerinte zsidó képviselőket listázni nem nácizmus.

Kulcsár Gergely megrázó kijelentései

2015-ben Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. Később „biboldó bérenceknek” nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, és „kamukausztnak” nevezte a holokausztot.

Pártja éveken át kitartott mellette, a Jobbik akkori elnöke, Sneider Tamás is védelmébe vette Kulcsárt, mondván, hogy bocsánatot kért tettéért és lemondott parlamenti mandátumáról. 2020-ban zárták ki végleg a Jobbikból. Sneider egyébként maga is érintett volt szélsőséges megnyilvánulásokban. 2017-ben az esküvői fotózásukon felesége náci karlendítéssel pózolt. De a Hír TV birtokába jutott felvételek szerint az egykori szkinhedvezér lakodalmán voltak rasszista és homofób viccelődések is.

Ez csak egy bohóckodás volt egy privát rendezvényen”

– így védekezett Sneider, aki úgy vélte, az esküvőjükön történtek miatt sem ő, sem felesége nem tekinthető nácinak, hiszen egy baráti körben megejtett karlendítés és rasszista vicceken való nevetgélés nem esik a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába.

Farkas Péter Barnabás karlendítése

2021-ben Farkas Péter Barnabás kénytelen volt lemondani ózdi alpolgármesteri posztjáról, miután kiderült, hogy a jobbikos politikus 2018-ban egy katowicei múzeumlátogatáson kart lendítve pózolt egy zsidóellenes feliratokkal kidekorált épülethomlokzat előtt.

A város első embere is tett szélsőséges megnyilvánulásokat. 2014-ben került elő egy fotó Janiczak Dávidról, amelyen Hitlernek öltözött férfival pózolt. A polgármestert a Hír TV-ben megkérdezték, miért készült a fénykép, mire azt válaszolta:

nem azért fotózkodott vele, mert egyetért Hitlerrel, hanem a hasonlóság miatt.

Ha egy Elvis- vagy George Bush-hasonmással találkozott volna, akkor vele is készült volna közös fotó – állította. A műsorvezető rákérdezett arra, érzi-e Bush és Hitler közt a különbséget, mire Janiczak azt felelte, hogy nem ebben a műsorban kell elemezni, hogy George Bush hány ember haláláért felelős.

Kesztyüs Attila, Tóth Péter, Süle Zsolt vagy éppen Süle Zsolt kijelentései

2022-ben arról írt a Drót.info, hogy Kesztyüs Attila, a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója, Steinmetz Ádám képviselőjelölt kampányfőnöke a közösségi oldalán közzétette „A fényes gomb” című szöveget. Az írás az utóbbi idők egyik legszélsőségesebb zsidóellenes összeesküvés-elmélete, amely – a vérvádat leszámítva –

felvonultatja az összes antiszemita toposzt.

A szöveg alaptétele szerint a „dögkeselyűvé” változó, „jellemtelen” és „pénzt szimatoló” zsidó üzletemberek titokban Magyarország ellopására szövetkeznek. Mivel az USA közel-keleti érdeklődése alábbhagyott, ezért „Izraelnek vége”, a zsidók pedig az új „cél-országot” hazánkban találják meg – olvasható a posztban.

Tóth Péter, a Jobbik Csongrád-Csanád megyei elnöke Facebook-oldalán követelt fajvédelmet. „Köszönöm minden Csongrád megyei jobbikos harcostársamnak a munkáját!” – írta egy Kurucinfó-cikkhez kapcsolódva, ami arról számol be, hogy a megye egyetlen iskolájában sem kértek zsidó hitoktatást. „1920-ban is már látták a problémát” – ezt egy olyan újságcikkhez írta, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának. „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen” – jelentette ki 2013-ban egy melegfelvonulás kapcsán.

Süle Zsolt, a Jobbik pápai önkormányzati képviselője, választókerületi elnöke „zsidóbérencezett”, „cigányozott” közösségi oldalán. A romákat „Orbán rejtett erőforrásaiként” emlegette.

Herold János, a Jobbik keszthelyi elnöke egy posztjában a Fideszt „Zsidesznek” nevezte, és azt állította, hogy „a Fidesz vezetői mindig is zsidók voltak”. Fideszes politikusok neve mellé Dávid-csillagokat helyezett el, csakúgy, mint a néhai Horn Gyula mellé, akit „zsidó gyilkosnak” titulált, és kifogásolta, hogy a „Fidesz mélyen tisztelgett emléke előtt, állami temetést rendezett” neki.

Nyitókép: Facebook

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés