A kormánynak adott igazat a Kúriával szemben az Alkotmánybíróság a hírlevélügyben

2022. március 13. 16:26
Megalapozottnak találták a Miniszterelnöki Kabinetiroda panaszát.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria azon végzését, amely szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ február 24-i hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt – írja az Index. A hírlevélben azt írták, hogy felelőtlennek tartják és nem támogatják azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Az Alkotmánybíróság szerint viszont a hírlevélben szereplő „ellenzék” kifejezés nem egy meghatározott politikai pártra utal, hanem a kormány álláspontjához képest határozta meg a nem kormányzati álláspontot mintegy gyűjtőfogalomként.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát részben megváltoztatva megállapította: a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2022. február 24-én az info@kormany.hu e-mail-címről küldött hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy kormányzati kommunikációként állami erőforrásból az ellenzéket negatív színben feltüntető kampányüzenetet küldött. A kiküldött levélben az állt:

Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.

A cikkből kiderült, a Kúria jogerős végzését a kormány nevében a Miniszterelnöki Kabinetiroda március 8-án kelt levelében megtámadta az Alkotmánybíróságon. Az indítvány szerint a kormány feladata a lakosság tájékoztatása a szomszéd országban zajló fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódó kormányzati álláspontról, aminek célja az állampolgárok megnyugtatása.

A kiküldött hírlevél a kormány döntéseit, intézkedéseit és álláspontját tartalmazta, a választói akarat befolyásolására nem volt alkalmas.

Mint írták, a hírlevélnek az előzetesen önkéntes hozzájárulást adó polgárok számára történő megküldésével a kormány nem kampánytevékenységet folytatott, hanem a kormányzati tájékoztatási kötelezettségének tett eleget. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a Kúria végzése sérti a tisztességes bírósági eljáráshoz, illetve a demokratikus tájékoztatáshoz fűződő alapjogot.

Megalapozottnak találták a panaszt

Az alkotmánybírák megalapozottnak találták a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkotmányjogi panaszát.

Az Alkotmánybíróság 1. számú öttagú tanácsa (az ügy előadó alkotmánybírája Sulyok Tamás, a testület elnöke volt) határozatában megállapította, hogy a vitatott közlés a tartalma alapján önmagában nézve nem irányult a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártok vagy képviselőjelöltek támogatására, hanem közérdekű célt szolgált.

„Az Alkotmánybíróság megállapította azt is, hogy a hírlevélben szereplő »ellenzék« kifejezés sem egy meghatározott politikai pártra vagy jelölő szervezetre utal, hanem a kormány álláspontjához képest határozta meg a nem kormányzati álláspontot mintegy gyűjtőfogalomként.

Ebben a tekintetben sem lehet tehát azt állítani, hogy a kormány a vizsgált hírlevélben kampánytevékenységet folytatott volna, hanem a demokratikus közvélemény kialakítását elősegítendő bemutatta a kormány álláspontjához képest különböző álláspontot, véleményt.”

A határozat indoklása szerint egy olyan váratlan, rendkívüli és az állampolgárok biztonságérzetét alapjaiban meghatározó helyzetben, amikor Magyarország közvetlen szomszédságában háború van,

az állampolgároknak joguk van tudni, a kormánynak pedig az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdésére is visszavezethetően kötelessége közölni, mi az álláspontja a kialakult helyzetről.

Az Alaptörvényből az következik – mutatott rá egyhangú döntésében az öttagú tanács – , hogy a tájékoztatási kötelezettség mindenkori címzettjének a tényeken alapuló helyzetet kell objektíven, a demokratikus közvélemény kialakulását elősegítendő, a saját álláspontjától eltérő véleményeket is bemutatva a lehető legszélesebb körű nyilvánosság elé tárnia.

Az Alkotmánybíróság tanácsa mindezek alapján megállapította, hogy a Kúria döntése Alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés