The Economist: Propagandára használja a magyar kormány a járványvédelmi kampányt

2022. március 11. 8:51
A lap szerint az oltási kampány címlistájának a kormánypárt választási kampányára való felhasználása is azt mutatja, hogy Orbán az állam eszközrendszerét használja a Fidesz hatalmának bebetonozásához.

A koronavírus-járvány kapcsán hozott kormányzati intézkedéseket az emberek feletti kontroll megszerzésére irányuló tervként beállító összeesküvés-elméletek liberális demokráciákban általában véve nehezen komolyan vehetők, de az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány valóban állampolgárainak manipulációjára használja az állami oltási kampányt, persze nem mikrocsipekkel vagy 5G-vel, hanem régimódi propagandát alkalmazva – írta a The Economist.

A lap felidézte, hogy a februárban, az orosz–ukrán háború kitörésekor kiküldött, és „alig burkoltan” kampánycélokat szolgáló kormányzati emailekben nemcsak a kormány háborúval kapcsolatos álláspontját ismertették, hanem valótlanul azt állították, hogy az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába. A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az ezzel kapcsolatos panaszokat, ezt követően azonban a Kúria mégis kimondta, hogy a kormány törvényt sértett azzal, hogy a hírlevélben az ellenzék ellen kampányolt – állítja a lap. Hozzátette: az orosz–ukrán háború problémát jelent a Vlagyimir Putyinnal baráti viszonyban álló Orbán Viktor számára, miután minél több kórházat bombáz le az orosz elnök, annál nagyobb folt esik az ő megítélésén is, és a lap szerint az oltási kampány címlistájának a kormánypárt választási kampányára való felhasználása is azt mutatja, hogy Orbán az állam eszközrendszerét használja a Fidesz hatalmának bebetonozásához, és a kormány és a Fidesz kommunikációja egymástól teljesen elválaszthatatlanok.

(Fotó: A kormányzati koronavirus.gov.hu internetes oldalt népszerűsítő óriásplakát Pécsen 2020. március 25-én. MTI/Sóki Tamás)

 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, azért a pofátlanságnak is vannak határai!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés