A kapitalista háború Oroszország ellen

2022. március 9. 18:00

Sascha Lobo
Der Spiegel
Igazi verseny zajlik, hogy ki képes a leggyorsabban beszüntetni minden tevékenységét Oroszországban.

„»Ahogy az egész világ, úgy mi is elborzadva, dühösen és szomorúan nézzük az ukrajnai háborúból érkező képeket és híreket, és elítéljük ezt az indokolatlan, alaptalan és jogellenes inváziót Oroszország részéről.« Az ember, aki ezeket a szavakat leírta, kétséget sem hagy a pozíciója felől. Kijelenti, hogy ő és az övéi segíteni akarnak Ukrajnának az oroszok ellen, elmagyarázza, hogy éppen hogyan »dolgozik közösen az USA, az EU és Nagy-Britannia kormányaival«, és hogy hogyan koordinálja a munkát »a Vöröskereszttel« és »az ENSZ különböző ügynökségeivel«. Úgy hangzik ez a nyilatkozat, mintha egy közepes méretű ország elnöke tette volna. Pedig Brad Smith-től származik, aki valóban »elnök«, a Microsoft elnöke. Az IT-konszern teljesen beszüntette a tevékenységét Oroszországban, sőt, a szankciókon felül is teljesít. A Microsoft nyilvánosan hadviselő féllé kíván előlépni.

Nos, az valószínűleg nem fog megtörténni, hogy az Office 365-előfizetésének elveszítése után Putyin dühében felhagy az ukrajnai emberek meggyilkoltatásával. Bizonyos Microsoft-termékeket már korábban kitiltottak Oroszországból, mert állítólag kémkedtek, és valamilyen úton-módon Bill Gates miatt is. Valóságos verseny zajlik a világkonszernek között, hogy ki képes minél gyorsabban és minél intenzívebben beszüntetni minden üzleti tevékenységét Oroszországban: az IKEA, a H&M, az OBI, a Puma és a Louis Vuitton bezárja a boltjait, a BMW, a Mercedes, a Volvo, a General Motors, a Ford és a Volkswagen korlátozza a termékei elérhetőségét és részben az előállításukat is Oroszországban, mint ahogy csomó másik vállalat is. Itt is jóval átfogóbban reagálnak a vállalkozások, mint ahogy jogilag kellene nekik.

A nagyvállalatok háborús kinyilatkoztatásai persze nem újdonságok. De ezek inkább nyilvános kiállások, és nem sok közük van a korábban ismert háborús patriotizmushoz. Csak – erkölcsi és érzelmi érvelésük szerint – »dühösek és szomorúak«. A kapitalista háború megérkezett. Csak épp nem úgy, ahogy a baloldal gondolta.”

Fotó: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak forró olaj a már lángoló tűzre az összes ilyen szankció.

Bidenék ráadásul a nevető harmadik, Kínának kedveznek így.

Ennyi eszük van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés