Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél

2022. március 8. 12:10
Még Budapesten is népszerűbb Orbán Viktor, mint Márki-Zay a Závecz felmérése szerint.

Orbán Viktor a legnépszerűbb, Toroczkai Lászlót kedvelik a legkevésbé a közélet vezető politikusai közül – derült ki a Závecz Research felméréséből, melyről a Telex számolt be. A közvélemény-kutatást február elején, még az ukrajnai háború előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán, 1000 ember személyes megkérdezésével.

Karácsony, Fekete-Győr > Márki-Zay

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és a baloldalipártok vezető politikusait, a felmérésben összesen 18 névre kérdeztek rá. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek.

A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter.

De a hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – jobb értékelést kapott az előválasztáson résztvevő többi miniszterelnök-jelölt: Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely.

A főváros is problémás a baloldalnak

A portál hozzáteszi: a baloldali pártszövetségnél az eddigi közvélemény-kutatások alapján azzal számolnak, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kaphatnak, mint a Fidesz. Ezek után meglepő képet mutat a Závecz mostani felmérése.

Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, a többi városban pedig fej-fej mellett áll a népszerűségük.

Figyelemreméltó még az is, hogy a baloldal többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, a főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott jobb értékelést, mint a miniszterelnök.

Márki-Zay a falvakban és a pártnélküliek között sem áll jól

A kutatás kimutatta: falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zayé: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók. Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói mások mellett az LMP-s Ungár Pétert, a momentumos Fekete-Győr Andrást és Donáth Annát, illetve a jobbikos Jakab Pétert, és a DK-s Dobrev Klárát is jobban kedvelik, mint Márki-Zay Pétert.

A pártnélküliek között pedig Jakab Péter, Fekete-Győr András, Donáth Anna, Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött áll az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Jobbik elnöke pedig még Orbán Viktornál is népszerűbb ebben a körben, de az MKKP-s Kovács Gergely is jó értékelést kapott a pártnélküliektől.

A községekben is ő a legkevésbé támogatott szereplő (21) a fentebb felsorolt politikusokhoz között. Ellenzéki oldalon a Jobbik elnöke (31) a legnépszerűbb a falvakban, de ennél meglepőbb adat, hogy Karácsonyt (24) és Fekete-Győrt (25) sem tudta megelőzni Márki-Zay (21). A felmérésben egyedül Gyurcsány Ferenc (20) végzett a miniszterelnök-jelölt mögött.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindeközben:


Hrivnya febr 23: 10,73 ft

Hrivnya márc. 7 12,18ft

Forrás: MNB

Egyébként meg durván esik.

Csak nehogy megbetegedjen és visszalépjen ez a Márky április 3-ig!

Kórusban, mindenki egyszerre, 3...2...1...

...ELŐVÁLASZTÁÁÁÁÁÁÁS!

Hát azért az furcsa, hogy Fegyőr is megelőzi. Az előválasztáson nem sokan szavaztak rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés