„Padlógázzal át Ukrajnán” – megérkezett tudósítónk a háborús Kijevbe

2022. március 2. 9:11
Tizenhét órányi vezetés után megérkezett az ukrán fővárosba tudósítónk, Hölvényi Kristóf, aki egy csapat önkéntessel jutott be Kijevbe. Galéria.

Egy négyes konvoj tagjaként indul el délután Ternopilból Kijev felé Jászberényi Sándorral haditudósító kollégánk, Hölvényi Kristóf – akinek lembergi menekülthelyzetes fotóriportját itt tekinthetik meg.

Az út most is tankolással kezdődik – a háborús Ukrajnában kevés a nyitva tartó benzinkút, a töltőállomások előtt hosszú sorokban várakoznak az autók. Kristófék Magyarországról is vittek magukkal néhány marmonkanna üzemanyagot arra az esetre, ha megszorulnának az út során.

Önkéntesek gyülekeznek Ternopilben. Fotó: Hölvényi Kristóf

 

A konvoj maradék három tagja önkénteseket szállít a Kijevtől mintegy ötszáz kilométerre, nyugatra található Ternopilből.

Az önkéntesek nagyrészt fiatalok, sokan nemrég tölthették be a tizennyolcat, a sorozás alsó korhatárát.

Nem mindenki Kijevben fog harcolni – mondja Kristóf –, az önkénteseket majd a fővárosban osztják szét; van, aki a súlyos harcok áldozatául esett Harkivbe megy majd. Az egyik fiú, Alex például a saját Toyotájával indult útnak Ternopilból – meséli tudósítónk –, a nemzetközi jogot végzett fiatalember a családját hátrahagyva ragad fegyvert az ukrán főváros védelmében.

Andrej, történetünk főszereplője Harkivbe tart harcolni. Fotó: Hölvényi Kristóf

 

A kocsisor folyamatosan kapja az információkat arról, hogy merre biztonságos haladni. „Padlógázzal megyünk át Ukrajnán” – mondja Kristóf a telefonban a kijevi érkezést követően.

A borzasztó állapotú ukrán utakon ez nem kockázatmentes vállalkozás, de Kristóféknak szerencséje van, nem kapnak defektet.

A cél: az este tízkor életbe lépő kijárási tilalom előtt Kijevbe érni.

Pihenő. Fotó: Hölvényi Kristóf

Fotó: Hölvényi Kristóf

 

A legtöbb faluban a helyiek már felállították az ellenőrzőpontokat, sok helyen a helyi átlagemberek végzik az áthaladók ellenőrzését.

Látszik, ki a profi

– mondja róluk Kristóf.

A checkpointokon dolgozók azokkal a fegyverekkel dolgoznak, amik éppen a kezükbe akadnak, sokak oldalán vadászfegyverek, pisztolyok lógnak. Az egyik ellenőrzőponton egyből fegyvert fognak a konvojt vezető autósra, de szerencsére hamar csillapodnak a kedélyek. Az ellenőrök főként fegyvereket keresnek az áthaladóknál – mondja Kristóf.

Úton, sorban. A Toyota hátsó szélvédőjére „segítség” van írva. Fotó: Hölvényi Kristóf

Fotó: Hölvényi Kristóf

 

Az éjszaka éppen az egyik ellenőrzőponton éri a konvojt, nem haladhatnak tovább. A kocsiban mínusz négy fok volt az éjjel – meséli Kristóf –, napkeltekor pedig indul tovább a menet a főváros felé.

Kijev előtt egy nagyobb dugóba kerül a csapat: „Mindenki fejében megfordul, hogy ha most idecsapnának az oroszok, az elég rossz lenne” – emlékszik vissza a torlódásra tudósítónk. A sajtósokat és az önkénteseket szállító autók végül a sor elejére mehetnek, a fővárosba érve pedig feloszlik a csapat. Furcsa a búcsú – mondja Kristóf –, hiszen

ezek a srácok aligha fogják túlélni azt, ami rájuk vár,

hiába fűti őket a hazafias vágy.

Andrejt felmálházzák Kijevben – innentől elválnak útjai a többiekétől. Fotó: Hölvényi Kristóf

Utolsó eligazítás a fővárosban. Fotó: Hölvényi Kristóf

 

A főváros környékén már a hadsereg végzi az ellenőrzéseket, katonai konvojokkal is találkozni. Kristóf azt mondja, egyelőre nem nagyon látszik a pusztítás nyoma a városban, de a minden sarkon megtalálható ellenőrzőpontok

és a félóránként felzúgó légvédelmi szirénák mindenkit emlékeztetnek arra, hogy itt most háború zajlik.

Borzasztó fáradtak vagyunk” – mondja a telefonban Kristóf: nagy nehezen sikerült szállodát találniuk Kijevben, holnap innen folytatják majd a munkát.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés