Hogyan gondoljunk a pénzre, amikor háború van?

2022. március 2. 19:40

Böszörményi Nagy Gergely
Túl sok figyelmet és energiát fordítunk egyes eseményekre, miközben elfelejtjük megérteni a hosszú távú trendeket. Ha a személyes befektetéseinkről van szó, ez életveszély – hangsúlyozza egy Szerbiából elszármazott nonkonform tanácsadó.

Szomszédunkban kitört a háború. Ez az első, Magyarországot közvetlen közelről érintő katonai konfliktus, amely már az online híripar és vele a mindent elöntő dezinformáció korszakában zajlik – a délszláv háborúkat övező médiakörnyezet össze sem hasonlítható a mostanival. Mindannyiunk tudata az okostelefon képernyőjén futó hírfolyamokra gravitál, érthető szorongásunkat csak súlyosbítják az egymásnak ellentmondó jóslatok és értelmezések.

Viselkedésünk a háború napjaiban – amit nem láttunk jönni, s ami tőlünk alig kétezer kilométernyire zajlik – tökéletesen érthető. Mégis lehet, hogy hibás, különösen, ha a pénzügyeinket is átengedjük az érzelmeinknek. Egy új könyv arra tesz kísérletet, hogy segítsen a hideg racionalitás mentén értékelni a világ geopolitikai folyamatait, és azokhoz igazítani a személyes vagyonunkról való gondolkodást.

Szerzőnk, Marko Papic a kaliforniai óceánparton működő „alternatív befektetési tanácsadó”, a Clocktower Group vezetője, korábban a magyar származású elemző, George Friedman mentoráltja volt. Szerbiában látta meg a napvilágot, élt Irakban, Jordániában, Svájcban és Csehországban is. Meggyőződése, hogy az egyes világpolitikai események fölötti aggodalomnak túl nagy, a hosszú távú trendek megértésének – a geopolitikai kontextusnak – pedig túl kicsi szerepet juttatunk a jövőhöz kapcsolódó várakozásaink kialakításakor. A második világháború óta nagyon kevés egyszeri esemény gyakorolt valóban hosszú távú hatást a piacokra – ideértve 2001. szeptember 11-ét és vélhetően a covidjárványt is –, s közben képességünk a tartós folyamatok felismerésére az információs viharban jelentősen megkopott.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés