Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végre

2022. február 27. 7:38
Feltehetőleg ballisztikus rakétát tesztelt Észak-Korea vasárnap – jelentette a japán parti őrség és a dél-koreai hadsereg.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint a kommunista állam legalább egy „azonosítatlan lövedéket” lőtt ki keletre, vagyis a Japán-tenger irányába. Az idén ez már a nyolcadik rakétakilövés. Hírügynökségek ezzel összefüggésben megjegyzik, hogy március 9-én tartják Dél-Koreában az elnökválasztást, és hogy Phenjan  figyelemelterelésként használhatja az ukrajnai háborús helyzetet saját rakétaprogramjának fejlesztésére.    

A dél-koreai ellenzéki konzervatív Néphatalom Pártjának (PPP) jelöltje, Jun Szuk Jeol a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy

Észak-Korea az ukrán válságot kihasználva saját provokációt indíthat.

Ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a kommunista ország csak januárban, vagyis az Ukrajnában indított orosz hadművelet előtt hét rakétatesztet hajtott végre.    

Észak-Korea legutóbbi rakétatesztje január 30-án volt.

Akkor közepes hatótávolságú, Hvaszong-12 típusú ballisztikus rakétát tesztelt, amely szakértők szerint is elméletileg képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetét. Phenjan 2017 óta nem próbálta ki ezt az atomtöltet hordozására is alkalmas rakétát. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán attól tart, hogy a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megtorpanása nyomán Észak-Korea felújítja atomfegyvereinek, illetve közepes hatótávolságú rakétáinak tesztelését is. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.

(MTI)

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés