A románok és a finnek után a németek is lezárták légterüket az oroszok előtt

2022. február 27. 11:58
Finnország, Románia és Németország is lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt – vált ismertté vasárnap.

Timo Harakka finn közlekedési miniszter szombat este egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba. Egy bukaresti kormányszóvivő szombat esti bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.    

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt.  

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.    

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják. Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz. Vasárnap a korlátozásokhoz csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország.

Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt

– jelentették be vasárnap Berlinben. A szövetségi közlekedési minisztérium közleménye szerint vasárnap 15 órától repülési tilalmat rendelnek el a német légtérben az orosz repülőgépek és légijármű-üzemeltetők számára, egyelőre három hónapig. A humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.    

A tárca vezetője, Volker Wissing a döntést indokolva kiemelte, hogy több mint 75 év béke után ismét háború dúl Európában.

Ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök műve, aki „háborús uszítóként és agresszorként vonul be az emberiség történelmébe” – húzta alá a miniszter. Vlagyimir Putyin támadása Ukrajna ellen semmivel sem igazolható, és sérti a nemzetközi jogot, a német szövetségi kormány pedig kiáll Ukrajna mellett, és mindent megtesz azért, hogy segítsen az agresszió miatt szenvedő embereknek – tette hozzá a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

(MTI/Reuters/dpa/AFP/TASZSZ)

Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés