Szijjártó: Budapest készen áll az ukrán és az orosz delegáció fogadására

2022. február 26. 17:07
A tárcavezető péntek este telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, illetve az ukrán adminisztráció vezetőjével.

New Yorkból jelentkezett be Szijjártó Péter közösségi oldalán. A külügyminiszter egy az ENSZ vezetőivel folytatott tárgyalás előtt adott interjút az M1 csatornának, amelyben hangsúlyozta: ahhoz, hogy véget érjen a háború, arra van szükség, hogy minél előbb tárgyalóasztalhoz üljenek az egymással szembenálló felek. A tárcavezető szerint

az elmúlt napokban már voltak arra utaló jelek, hogy tárgyaljanak egymással, voltak már viták az esetleges helyszínről is. 

A tárcavezető elmondta, péntek este telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, illetve az ukrán adminisztráció vezetőjével és jelezte nekik, hogy Budapest készen áll mindkét delegáció fogadására, annak érdekében hogy a térségben minél előbb béke legyen. Szijjártó hangsúlyozta, mindkét fél megköszönte a felajánlást és egyik sem utasította el, de jelezték, hogy még belső egyeztetéseket kell folytatniuk. 

Beszámolt arról is, hogy a magyar külügy tudomása szerint a két elhunyt kárpátaljai katona közül egy magyar, egy pedig ukrán nemzetiségű.

A Kijevből evakuált konvojról elmondta, civilek, újságírók és nemzetközi szervezetek kijevi irodáinak munkatársai is ülnek a gépkocsikban, utóbbiak kimenekítésében a magyar kormány ajánlott fel segítséget.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint még néhány órára szüksége van a konvojnak, hogy elérje a magyar határt. 

Kép forrása: JOHN THYS / POOL / AFP

 

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb ötlet, mint fegyvereket vinni oda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés