Öt reflexió az ukrán–orosz háborúról

2022. február 25. 8:51

Vona Gábor
Index
Úgy látszódhat, nem is Orbán, hanem az ellenzék akarja belekeverni Magyarországot a háborúba.

„5. Feltámadhat-e az ellenzék?

Márpedig az első reakciók alapján úgy tűnik, hogy az összefogás kampánylehetőséget lát a háborúban. Jelen pillanatban az egész világ a háború felelőseként tekint az orosz elnökre. Orbán pedig ennek a Putyinnak a szövetségese. Az ellenzék itt egy magas labdát észlel, amit le akar csapni. Az első reakciók – Márki-Zay ukrán fegyverszállítást javasolt, Gyurcsány pedig Brüsszelnél is erősebb válaszlépést – azonban azt mutatják, valamit nagyon elmért a hatpárti koalíció. Bár a nyilatkozatok a szavak szintjén a békéről szólnak, mégis körüllengi őket egyfajta háborús pszichózis, a kemény fellépés követelése. Nyilván a kampányhajrában mindenhol forrnak az indulatok, az ellenzéket a sok belső konfliktus és a rossz számok amúgy is frusztrálják, meg itt van az oroszellenes hevület is, de nem lenne szabad elfelejteni, hogy az emberek félnek a háborútól. A választók azt fogják keresni a következő napokban, melyik oldal tudja távolabb tartani Magyarországot a fegyveres konfliktustól. Az összefogás vezetői ezért hiába beszélnek békéről, ha a mondat második felében meg erőteljes fellépést követelnek azzal az Oroszországgal szemben, amelytől ma a magyar emberek félnek. Az átlag szavazó számára

ÚGY LÁTSZÓDHAT, NEM IS ORBÁN, HANEM AZ ELLENZÉK AKARJA BELEKEVERNI MAGYARORSZÁGOT A HÁBORÚBA.

 Ami persze nem igaz, de ettől még egy terjedő érzet, amit a kormánypárt kíméletlenül ki is használt, amikor arról beszélt, szó sem lehet az összefogás által szorgalmazott fegyverszállításról és katonák küldéséről. Lényegében éppen az ellenzék adott menekülőutat Orbánnak, aki egy gyors sasszéval elítélte Oroszországot (EU kipipálva), meghirdette a menekültek befogadását (jogvédő szervezetek kipipálva), majd kifejezte, hogy Magyarországnak távol kell maradnia a konfliktustól (ellenzék lepipálva). Ebben a helyzetben nagyon óvnám a hatpárti koalíciót, hogy tovább görgesse az orosz rulettet (Paks leállítása, az orosz »kémbank« kiutasítása stb.), mert ezzel csak tovább erősítik azt a – már Fidesz által is erősített – félelmet, ha Márki-Zay nyer, össze fogjuk rúgni a port az oroszokkal. Szerintem most a kevesebb a több. Persze, ha az ellenzék még szeretne választást nyerni, meg utána felelősen kormányozni egy országot, amelyet az ősei Kelet és Nyugat töréspontján alapítottak meg…” 

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Orbán pedig ennek a Putyinnak a szövetségese."

Orbán nem "szövetségese" Putyinnak. Orbán próbált jóban lenni az oroszokkal és Kínával is, ennyi jött össze. Nem rajta múlt.

"ÚGY LÁTSZÓDHAT, NEM IS ORBÁN, HANEM AZ ELLENZÉK AKARJA BELEKEVERNI MAGYARORSZÁGOT A HÁBORÚBA.

Ami persze nem igaz, "

Mi nem igaz? Rohadtul zavaros ez az írás.

Egy ordas, illetve több nagy hazugsággal indít - és ez csak egy része az eszement futtatásának.
Orbán nem szövetségese Putyinnak.
És az ellenzék igenis bele akarja hajszolni Orbánt egy háborús konfliktusba. Ennyire számít nekik Magyarország és ennyire szeretnék ők a hatalmat - bármi áron.

Igen, de azért azt kivenném az írásból, hogy OV Putyin csicskája. Vannak európai vezetők, akik többet találkoztak Putyinnal. És tárgyaltak egymással!

Hullahegyek megjelenésekor a baloldal feltámad. Vagy fenn marad.

orbán jelenleg putyin trójai falova az eu-ban, amiért cserébe putyintól anyagi és egyéb támogatást kap.
nehéz nem szövetségeseknek tekinteni.

Vona egy nagyon bukott ember, de úgy csinál, mintha tényező lenne.
Ha mandi nem szemlézné, senki nem tudna arról,miket irkál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés