A nem elméleti háború

2022. február 23. 9:30
Hónapok óta tartó nemzetközi feszültség és hetek óta tartó, nyugatról és keletről egyaránt csúcsra járatott háborús pszichózis után felszállt az addig szánt szándékkal gerjesztett köd: Oroszország hétfő este megkezdte ukrajnai hadműveleteit.

Rajcsányi Gellért írása a Mandiner hetilapban

Az addig sem eseménytelen időszak után hétfőn egymást érték a bejelentések és a történések. A reggeli órákban Moszkva azt állította, hogy egy ukrán tüzérségi lövedék a Rosztovi területen lerombolt egy kis épületet, amely a határőrség tulajdonában volt. Az orosz hadsereg azt is állította, megakadályozta, hogy egy diverzáns felderítőcsoport áttörje az ukrajnai határt. Orosz hírügynökségek szerint emellett két ukrán katonai jármű is átlépte a határt, de azokat is semlegesítették. A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint öt katona életét vesztette az incidensben, amely állítólag Oroszország délnyugati régiójában, a Rosztovi területen történt.

Ukrán részről minden orosz bejelentést és vádat tagadtak. Dmitro Kuleba külügyminiszter tömör Twitter-üzenetben sorolta fel: „Nem, Ukrajna NEM támadta meg Donecket vagy Luhanszkot, nem küldött szabotőröket és katonai járműveket orosz területekre, nem lőtt orosz területre és nem lőtt határállomásra sem, és Ukrajna nem szervezett semmilyen szabotázsakciót sem. Ukrajna NEM is tervez semmilyen ilyen akciót. Oroszország, állj le a hamis hírek gyártásával, most!”

A kijevi tiltakozás és cáfolatok ellenére az oroszok által irányított események tovább pörögtek a hétfői nap folyamán: Vlagyimir Putyin elnök tévéadásban tartott történelmi és aktuál­politikai elmélkedést. Kifejtette, szerinte a modern Ukrajnát Oroszország „teremtette”. Lenint is bírálta, Ukrajna „szerzőjének és építészének” nevezve őt. Azt mondta, Lenin ezzel „hátrányos helyzetbe hozta” Oroszországot. Hozzátette: a keletukrán területek „ősi orosz földek”, és Ukrajnának „soha nem volt önálló államisági hagyománya”. Az államfő kifejtette: Oroszországot „kirabolták”, amikor 1991-ben felbomlott a Szovjetunió. Ebbéli nézeteit már korábban is többször hangoztatta – egykor geopolitikai katasztrófának minősítette a szovjet blokk összeomlását. Az államfő beszédében puccsnak nevezte a 2014-es eseményeket, amelyek során a tüntetések hatására megbukott Ukrajna oroszbarát elnöke. Putyin azt állítja, szerinte jelenleg Ukrajnát kívülről irányítják.

Nyitókép: Tankok a kijevi Haza Anyácskaemlékműnél február 21-én. Fotó: AFP/Ali Atmaca/Anadolu Agency 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés