Ki a háborús pszichózisból

2022. február 18. 10:16

Lakner Dávid
Magyar Hang
Jó lenne több önreflexió azoktól, akik gyártották az oroszok ellen harcba hívó propagandát.

„A Telegram-csatornáján kérte az amerikai és a brit sajtótermékeket Marija Zaharova, hogy közöljék az orosz megszállások esedékes dátumait az évre. Szeretné végre megtervezni a vakációját, tette hozzá az orosz külügyi szóvivő. Zaharova külön ki is emelte a Bloomberget, a The New York Times-t és a The Sun-t, bár valószínűleg véletlenszerű választásokról van szó. Mondhatta volna akármelyik másik, mainstream nyugati sajtóterméket.

Az orosz politikus gúnyos megjegyzése nem önmagában áll, a következő napokban-hetekben feltehetően bőven érkeznek majd még hasonlók. Mi pedig örülhetünk majd mindnek, mert ez valóban azt fogja jelenteni, hogy a támadás mégsem indult meg.

Az orosz imperializmus, harci szellem felől persze kevés kétségünk lehet. Nem lehetett a múltban, Vlagyimir Putyin esetében pedig szintén nem. Láthattunk eleget az elmúlt tíz évben, a krími események óta különösen. Ez viszont még nem jelenti, hogy bármikor, bármi rosszat készpénznek kell vennünk, amit a nyugati hírszerzés, illetve amerikai vezetők állítanak az orosz szándékokról. Márpedig az elmúlt hetekben ez történt. Már a támadás napja is megvolt, a pánikkeltés érthető következményeivel: bezuhanó tőzsdével, menekülő külföldiekkel, csúcsra járatódott háborús pszichózissal. Az orosz fél eközben folyamatosan azt mondta, hogy dezinformációs kampányról van szó, csupán szokásos hadgyakorlatát folytatja, aztán vissza fog vonulni. Ami láthatólag meg is történt, bár az amerikaiak és a NATO még ragaszkodnak ennek ellenkezőjéhez, szerintük az oroszok továbbra is az ukrán határnál gyülekeznek.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ti oldalatok gyártotta, Lakner!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés