Tegyünk tisztába valamit

2022. február 18. 15:00

Hont András
Facebook
Ez a választás nem a NER-ről szól.

„Soha, de soha nem írtam és gondoltam olyat, hogy Orbán Viktor maga lenne a fasiszta rém, az elvetemült diktátor, az ősgonosz, akinél rosszabb nem lehet. Aki ilyet állít, az végtelen érzéketlenséget mutat azok iránt, akiket ebben az országban genocídiumok során elpusztítottak, értelmetlen háborúkkal halálba kergettek, valódi diktatúrák megnyomorítottak. Amennyiben nagyon ellenzéki is valaki, de a tisztességes és épeszű emberek közé tartozik, akkor el kell ismerje: tud rosszabbat elképzelni a jelenlegi kormánynál. Vagyis ez fokozati kérdés.

És most kap gutaütést a fanatikusok mindkét brigádja. Én el tudom képzelni, hogy ez az ellenzék képes jobb alternatívát összepakolni, mint a jelenlegi kormány, de azt is el tudom képzelni, hogy rosszabbat. Ezt a mérlegelést egyszerűen senki nem veheti el tőlem. Tisztában vagyok azzal, hogy a kültelki Bicebóca presszó talponállójának és Tóta W. Árpád megzakkant elméjének meg a Dilettáns Magyar Múzsa középszar publicistáinak logikája szerint, »ha nem 'a', akkor szükségszerűen és kizárólag 'b'«, de hál’ Isten, a világ ennél szebb és bonyolultabb. Ez a primkó logika nem a könyörtelen igazságot mutatja, hanem hirdetőinek korlátoltságát. A NER-rel éppen az a legnagyobb bajom, hogy radikálisan szűkítette a választási lehetőségeket, túl sok kényszert helyezett a rendszerbe. Egy fikarcnyival nem vagyok beljebb, ha ezek alól a kényszerek alól nem leszek föloldozva, de legalább csetlő-botló hülyéknek kell szurkolnom. Azt szeretném, ha ennek a logikának a papjai most szednék elő a két évvel ezelőtti jelmondatot, erre szólítva föl híveiket, mi többiek meg végre szabadon, álmorális fenyítésektől nem zavartatva dönthetnénk sorsunkról.”

Nyitókép: Hont András Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hont véleménye kb nesze semmi fogd meg jól.
Az MSZP miért nyert három választást? Azért, mert voltak szavazói! Gyurcsány szétrobbantotta az MSZP-t. Azt hitte, a DK betölti az akkori MSZP helyét. Nem jött be a számítása.
Az ellenzék mindig másra fogja a saját tehetetlenségét, képtelen elismerni és elfogadni, hogy valamit rosszul csinál.

A baloldal a sugárzó jövő ígéretét annyiszor eltolta, hogy már csak a múltról akar népszavazást, a jövőről soha.

"A NER-rel éppen az a legnagyobb bajom, hogy radikálisan szűkítette a választási lehetőségeket, túl sok kényszert helyezett a rendszerbe."

Lehet, megvan annak a maga oka, például az, hogy erős ellenszélben kell kormányoznia. Nyugodtabb helyzetben, ahol az elvileg szövetségeseink nem a kormányt akarnák mindenáron megbuktatni, nyilvánvalóan több lehetőség lenne, és ha mégis ragaszkodna az akkori kormány a hatalomhoz, akkor nyugodt szívvel le lehetne váltani, mert semmi nem lenne rosszabb.
Hát, most nem ez van.

A kormányt azért, mert próbálja a normalitást képviselni.
Olyan dolgokat, amik a sok ezer éves civilizáció alatt soha nem voltak kétségbe vonva.
Mindezt pedig a "sokszínűség" nevében.

Ez megint egy minket nem érdeklő belterjes okoskodás. Nem is értem
teljesen miről beszél, és nem is akarom teljesen megérteni.

Megmondom őszintén, nekem fekete-fehér az egész: a kommunisták
utódjaira még akkor sem szavaznék, ha nem lőtték volna ki az emberek
szemét 2006-ban. Ez nálam morális kérdés és semmi köze a NER-hez.

A szöveg önfényező első részéhez annyit, hogy én még emlékszem, amikor Hont András szövegeiben Orbán Viktor volt "az elvetemült diktátor, az ősgonosz, akinél rosszabb nem lehet". Hávégés korszakában hősünk elképesztő elfogultsággal, elképesztő ostobaságokat írogatott. A magam részéről a "megzakkant elméjűvel" azonos polcon tartottam. Emlékszem arra a fényképre is, amelyen a 'rabszolgatörvény' (apropó, hol vannak az agyondolgoztatott rabszolgák?) miatt kirobbantott miniforradalom idején ott szónokolt egy forradalmár (megmondóemberünk klónja lehetett) a hídi füstölgő barrikádon. Ugye, mennyit számít az üléspont, és hogy honnan jön a fizetés. Bizony, a finoman leckéztetett kartársakkal is nagyjából hasonló dolgok történtek.

Kedves Barátom! Számunkra, a nagy többség számára, akik nem a véleményünkért kapjuk a fizetést, természetesen soha nem a NER-ről szól a választás, nem Orbán Viktorról, nem Gyurcsány Ferencről, nem a pártokról, nem arról, hogy ki milyen kormányt tud vajon "összepakolni" - hanem az értékrendünkről. Arról, hogy mit tartunk jónak és kívánatosnak és mi az, ami leginkább ebbe az irányba mutat. És mit tartunk rossznak, mit akarunk elkerülni, s mi az, amit ezért semmi esetre sem támogatunk. A személyiségünk belső iránytűje alapján igyekszünk valahogy eligazodni a hatalmas zűrzavarban és hangzavarban. Mi, 'gombák' is és ti, mindenkori világmegváltók is. Mert ez a rövid emberi élet, ha nem a csupasz létünket kell óvni valamitől, mindig erről szólt és mindig erről is fog szólni.

És azt is tudjuk, hogy azok az emberek, akik kiállnak és azt mondják, utánam emberek, bizony esendőek és gyakran ennél is rosszabbak. Nem könnyű kiválogatni, hogy kik szolgálják leginkább az értékeinket. Gyakran kompromisszumokat kell kötnünk magunkkal is. De mi, 'gombák' soha nem áldozzuk fel az elérhetőt és kielégítőt a lehetetlenért és a járatlanért és főleg nem a világmegváltók álmodozásaiért. Számunkra 'mucsaiak', 'ostobák', 'vidékiek', 'gyalázatosak', autóplatóra hányandók', stb. számára erről szól a választás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés