Lánczi Tamás: Iványi Gábor most akkor keresztény vagy zsidó?

2022. február 17. 14:52
Hatalmas vita bontakozott ki a lelkész államfőjelöltsége kapcsán a Pesti TV műsorában.

A Pesti TV Polbeat Pankráció című műsorában heves vita bontakozott ki Iványi Gábor államfőjelöltsége kapcsán. Ismert: azóta a baloldal már ejtette ezt a tervet, és Róna Péter oxfordi közgazdászt kérték fel államfőjelöltnek – nagy balhét kirobbantva az ellenzéken belül, maga Gyurcsány Ferenc is megszólalt az ügy kapcsán.

A műsorban abban bontakozott ki vita Lánczi Tamás és Nagy József között, hogy ha Iványi Gábornál marad az ellenzék, a lelkész vajon hogy képviselte volna a nemzet egységét?

„Ő melyik felekezethez tartozik?” – kérdezte Lánczi, aki végül megállapodott a 24.hu újságírójával abban, hogy egy nem történelmi, kis keresztény felekezethez tartozik Iványi.

Ez azért  érdekes, mert ő adta össze Cseh Katalint és Berg Dánielt pár hónappal ezelőtt, és azért szeretném ezt kérdezni, mert egyébként – és ezzel nekem semmi problémám nincsen – zsidó szertartás szerint adta össze őket. Számomra ez felvet kérdéseket. Most akkor ő keresztény vagy zsidó? Bármelyik lehet, csak döntse el. Ha ő egy országot akar képviselni, akkor abban jusson dűlőre, hogy ő milyen felekezetet képvisel. Mert szerintem ez probléma” – érvelt Lánczi.

Minderre Nagy József rettenetesen felháborodott. „Iványi Gábort mocskolod? A cipőfűzőjét nem köthetnétek meg! És kóklernek nevezed? Téboly! Felháborító, amit csinálsz” – mondta.

A teljes vitát megnézheti alább.

 

*

Nyitókép: Facebook

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalább ilyen nagy hérosz a Donáth apuka is, csak szánalom, neki dolga akadt közben a törvénnyel, így most még nem jelölhették.
De ő is megérdemelne egy jelölést, mi az hogy, nagyon is! Kettőt is, nem csak egyet.
És az ő cipőjét sem köthetnénk mi be, nem is beszélve a jelölő piros sportcipőjéről!

A kutyánk is nagyon jól jelöl, csak mondom.

A zsidó meg a keresztény az két külön világ, más szereplőkkel.

Ez még az Ó-Szövetség és Jézus földi élete ellenére is így van. Nekem, személyesen, nem tetszik ez a zsidó-keresztény kultúra. Még a görög-római kultúrkör is szimpatikusabb. A rómaiban már benne van a végül is győztes kereszténység.

Mindegy. Társadalomban élünk, alkalmazkodni kell és nem kötelező használni, eszembe sem jutna.

Csak szólok, hogy úgy másfél hónapja Iványi betért zsidónak és merész módon még a fitymáját is az új vallásához igazította. Ami felvet pár kérdést...

Úgy gondolom, h. Ráchel és Gáspár keresztelője informális lehetett, bár akkor még Iványi az itthon nagyon kicsi metodista egyházban szolgált. Ez felér egy református keresztelővel, elvileg talán nem, de gyakorlatilag. A leánykák, azt hiszem, katolikusok. Ráchel egyébként az Országúti Ferenceseknél esküdött, a Margit körúton.

A zavar a zsidó fejekben van. Keresztény felekezet papja nem tarthat zsidó esküvőt.

Nézd, én nem szoktam a levegőbe beszélni:
"Azért nem tértem be, mert bent vagyok. Azt, hogy ki zsidó, a nácik és a nyilasok mindenkinél jobban tudják. A másik oldalon viszont örök vita, hogy ki zsidó. Nagy Sándor idejéig apai ágról származtatták a zsidóságot. Ha a mai felfogást követnénk, több ókori izraeli király sem számítana zsidónak. Az, hogy az ember mit kezd ezzel az adottsággal, az a saját választása. Én a bríszt, a körülmetélést is vállalva köteleztem el magam, ami egyértelművé és visszafordíthatatlanná teszi a döntést. Ugyanakkor sok zsidó egyáltalán nem tartana zsidónak csak ezért, mert ezen keresztülmentem, a Szim Salom közösség igen. Nem fogom ettől kevésbé szeretni a nem zsidókat, ugyanúgy fogom szolgálni őket, ha elfogadják. És nem fogom jobban szeretni sem a zsidókat, mint eddig. Nem várom, hogy állampolgárságot kapjak, és megnyíljon egy menekülési útvonal. Megrendített kicsit, hogy sokakat megosztott ez a döntésem a barátaim és a szeretteim körében is.”
https://neokohn.hu/2021/11/11/..

Kösz, tényleg így van.

Mi a problémád amúgy? Iványi zsidónak is tartja magát- erről nem igen vitázhatunk a monológja óta. Meg kereszténynek is, tehát "hídember" küldetéstudatú, skizoid személyiségzavarban szenved. Gyere Te picit lejjebb, hátha megérted mit mondok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés