Ez nem keresztény, nem magyar, nem konzervatív kulturális politika. Ez kiszorítósdi

2022. február 17. 7:20

Inkei Péter
Index
Nem kulturális területen dolgozó, hanem kulturális területtel foglalkozó ember vagyok. Interjú.

„Mi látott utoljára színházban?

Tegnap a Radnótiban a 10-et.

Papírforma. Ráadásul a CEU egyébként kihalt épületében beszélgetünk – minden ellenzéki klisé adott.

De idén már ez volt a harmadik előadás, ami láttam, voltam a Fonóban, sőt – ezt alig merem mondani, mert istenkísértésnek tűnik, de – a Nemzetiben is.

Miért lenne istenkísértés? Az ön köreiben ez kínosnak számít?

Nem, egyáltalán nem. Csak szinte gegnek hangzik, hogy háromból egy a Nemzeti Színház előadása volt. Nézegettük a színházi kínálatot, hova is menjünk, és megakadt a szemünk egy Vidnyánszky-rendezésen – Csehov egyfelvonásos művek – és megnéztük. Láttam már ott korábban is előadást, de most, ebben a háborús időszakban furcsa, hogy ilyenre...

Ilyenre vetemedett?

Igen.

És tetszett?

Igen. Trill Zsolt jutalomjátéka. De tulajdonképpen mindenkinek az, jól áll Vidnyánszkynak ez a Csehovra jellemző lebegtetett mélység.

Egy kulturális területen dolgozó embernek sok mindent kell nézni.

Nem kulturális területen dolgozó, hanem kulturális területtel foglalkozó ember vagyok. Nem dolgozom államigazgatásban, nem vagyok benne színházi vagy múzeumi ügyekben, hanem egy kiebrudalt egyetem Budapesten maradt kiadójának a munkatársa vagyok, ennyiben persze kulturális területen dolgozom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az biztos, hogy minden beruházást föl kell függeszteni, a Budai Várban is, a Hajógyári-szigeten is, és az egész országban. "

Érdemes elolvasni. Jön vissza az Szdsz.

Péter!
Ez úgy lett volna kerek, ha beszélsz konzervatív, keresztény, magyar írókkal, film -és színházi rendezőkkel, könyvkiadókkal, s a kutúra egyéb területein dolgozókkal, s megkérdezed tőlük, ők hogyan látják kulturális "életterük" határait, korlátait, megszólalási, megjelenési lehetőségeik horizontját.
Így egyoldalú a megnyilatkozásod, s ezért kétségeket vet fel a tárgyilagosságodat illetően. S amennyiben egy kis kultúrtörténeti áttekintésre is hajlandó vagy - elég, ha csak Ady koráig nyúlsz vissza például a mecenetúra, a megszólalási lehetőségek összefüggésében- akkor a tények arról szólnak, hogy permanensen mi voltunk fölényben, s ez ma is érvényes.

A kommunistákat különleges anyagból gyúrták össze-vissza, őket nem teremtette senki. Ők a mindenről is véleményt tudnak formálni és nem haboznak azt diktátumokként kinyilatkoztatni.
Lám, ez a 80-as évekbeli cenzor is azon csodálkozik, hogy a MITEM-eket létrehozó Vidnyánszky esetleg még tehetséges is lehet, talán..

A magyaroknak semmit sem szabad építeni, gombák azok.
Nehogy túlságosan kidugják a fejüket, még elhinnék magukat, és ez rossz! Nagyon, nagyon rossz!
Azt kell a fejünkbe verni, hogy senkik vagyunk, csak egy ócska gyarmata vagyunk a Nyugatnak.
Ja, és Andalúziában sok az arany az oltárokon .. , ahelyett, hogy valakik zsebébe landolt volna.
Korlátolt kommunista fa .

Úgy érzi, hogy megint eljött az ő ideje?

,,Késő Kádár-kori főcenzor Márki-Zay kultúrfelelőse
A rendszerváltás előtt még főcenzor volt, majd, az 1994 utáni baloldali kormányokban is rendre szerepet kapott Inkei Péter, akit kultúráért felelős szakértőként nevezett meg a napokban Márki-Zay Péter. Békés Márton írásában részletesen bemutatja, hogyan került kormánytisztviselőként a Soros-hálózattal is kapcsolatba a baloldali kultúrkáder, aki a CEU Press kiadónál például a mai napig főszerkesztő. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének szakértői csapatából többen is kötődnek Soros György intézményeihez, de Inkei abban sem egyedülálló, hogy 2010 előtt baloldali kormányoknak is dolgozott. ,,
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Azt nem írod, hogy a tömeggyilkosok pártjának marhaleveles tagja volt-e.

A Közép-Európai Egyetemet nem zavarta el senki, itt működik, ha akar.
Amerikei diplomát nem adhat, ahogy számos más EU tagországban sem adhatna.
Egyébként jaj magyarországnak , ha ez a garnitúra újra hatalomra kerül.

Jó hosszú, de ez van, ez az igazság. Egy Balázs Péter szerű, kevéssé ismert fazon, aki részben a spanyol és angol nyelvtudás révén kiemelkedett és ez lett belőle. Az édesapjának a nagyon nívós kulturális kapcsolatrendszere sem volt hátrány, gondolom.

Nem mond igazat és méltányosnak ígérkezik. Az életút erre keményen rácáfol. vérig SZDSZ és kultúrpolitika. Volt, és Isten mentsen attól, h. visszatérjen, a bül-bül szavú békülékenynek mutatkozás ellenére. Rutin szerűen NEM mond igazat.

A holland zsidók jobbak voltak, mint a spanyol földesurak...
DDD
Ez azért kemény!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés