Kilencmillióssá növekedett Ausztria

2022. február 16. 15:04
Nyugati szomszédunk népessége elért a kilencmillióhoz, a növekedés a bevándorláshoz köthető.

Az osztrák statisztikai hivatal közölte a legújabb népesedési adatokat. Ezek szerint 2022. január 1-jén 8 979 894 ember élt Ausztriában, ami közel 50 ezerrel több, mint egy évvel, s  közel 80 ezerrel több, mint két évvel ezelőtt. 1990-ben még 7,7 millió ember élt az alpesi országban.

A hivatal közleménye szerint Ausztria idén átlépi a kilencmilliós határt. Ez a növekedés kizárólag az Ausztriába érkező és letelepedő nem osztrák állampolgárok miatt történik – nélkülük Ausztria népessége nem nőtt, hanem csökkent volna – közölte a statisztikai hivatal.

Ausztria lakosságának jelenleg 17,7 százaléka idegen állampolgár – közel 1,6 millió emberről van szó. 

A tavalyi évben novemberig több mint 34 ezer menedékkérelmet adtak be a nyugati szomszédunkban, ami több mint kétszer akkor szám, mint egy évvel korábban. Az ellenzékben lévő osztrák szocdemek azt szorgalmazzák, hogy az idegen állampolgárok Ausztriában született gyermekei automatikusan osztrák állampolgárok legyenek, amennyiben szüleik régebb óta az országban élnek.

Fotó: Andrew Michael / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te csak házasodj, boldog Ausztria! Izé, osztrák kalifátus.

Bámulatos halála volt a 13 évesen megerőszakolt osztrák kislánynak is, büszkeséget éreztél gondolom a tavalyi hír hallatán:
"Austrian authorities have arrested three Afghans as suspects in the rape and killing of a 13-year-old girl, a crime that has prompted strong condemnation and tough talk from the country’s leader on crimes committed by migrants. The girl’s body was found next to a tree in Vienna’s Donaustadt district on Saturday. Two Afghan youths, aged 16 and 18, were arrested as suspects on Monday. Both were asylum-seekers; the elder had had his protected status revoked as a result of three convictions that included one for robbery."

A termékenységi rátájuk (1,46) még a mienkénél (1,49 )is kisebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés