Die Welt: Orbán Viktor „az amerikai republikánusok Messiása”

2022. február 15. 8:25
A lap szerint az amerikai konzervatívok számára Magyarország példa arra, hogy a konzervatív politika megvalósítása valóban sikeres lehet.

Orbán Viktor nemcsak „illiberális demokráciát” hozott létre, hanem ezt a választói számára is élvezhetővé tette azáltal, hogy ultrakonzervatív politikát hajtott végre – hangoztatta Tucker Carlson, a Fox News konzervatív amerikai csatorna műsorvezetője. Ezt követően, az év elején Donald Trump bejelentette, hogy hivatalosan is támogatja Orbán Viktort, amit sokan Trump szokásos provokációjaként értelmeztek – írta a Die Welt „Az amerikai republikánusok Messiása” című cikkében.

A cikk szerint a két vezető politikus közötti kapcsolat már Trump elnöki megbízatása idején is szoros volt. Daniel Freund szerint „Trump meg akarta osztani az európaiakat, és erre semmi sem volt alkalmasabb, mint egy olyan enfant terrible-nek udvarolni, mint Orbán Viktor”. Orbán Viktor tekintélyelvű fellépése lenyűgözi Trumpot,

az amerikai konzervatívok számára Magyarország példa arra, hogy a konzervatív politika megvalósítása valóban sikeres lehet.

A cikk kiemelte, hogy Orbán Viktor a migrációs válsággal kapcsolatos kemény fellépése miatt vált az EU ellenfelévé. Máig ellenzi a polgárháborús országokból érkező migránsok befogadását. Ruth Ben-Ghiat, a New York-i Egyetem történésze úgy véli, hogy „Orbán mindig a magyar kultúra elvesztését propagálja külső hatásokon keresztül”. Freund szerint „Orbán Viktor és az amerikai konzervatívok nagyon közel állnak egymáshoz, ha családvagy LMBTQ-ellenes politikáról van szó”, és az a tény, hogy Orbán már keresztülvitte ezt a politikát, példaképpé teszi őt a republikánusok szemében. Ben-Ghiat történész hasonlóképpen vélekedik:

Úgy tekintenek rá, mint aki megvalósította a saját álmaikat”

A történész szerint azonban csak kevesen mondják ki nyíltan, hogy „Magyarország modelljét adják el az amerikaiaknak, hogy a végén a valóságban is autokratikus államot hozhassanak létre”. Freund szintén úgy véli, hogy Orbán és Trump esetében „a konzervatív ideológia csak ürügy a választások megnyerésére, majd a demokrácia lebontására”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sőt!
Orbán a Kárpátok géniusza.
Az újabb.

"Freund szintén úgy véli, hogy Orbán és Trump esetében „a konzervatív ideológia csak ürügy a választások megnyerésére, majd a demokrácia lebontására".

A konzervativizmus mint minden mást, a szabadságot, a demokráciát is törvények által szabályozza. Mert egyik sem lehet korlátlan. A mai liberalizmus viszont alkalmi érdekei szerint vagy széles teret ad ezeknek, vagy éppen szűkíti alkalmazásukat.

Tévedés a liberálisokat baloldalinak tartani, inkább elvtelen anarchisták.

Tyű, azt a betyár mindenségit, ekkora vörös farkat a végére:
„a konzervatív ideológia csak ürügy a választások megnyerésére, majd a demokrácia lebontására”

Tehát, ha jól próbálom értelmezni a Die Welt újságíróját: Orbán és Trump azért erősíti a gazdaságot, csökkenti az adókat, sőt, úgy általában nézi a szavazók érdekeit, hogy amikor egy kicsit nem figyelnek oda, gyorsan bevezesse a diktatúrát.
Bezzeg a fejlett ideológiájú baloldal azért igyekszik elhallgattatni a másként gondolkodókat, minél több embernek megfigyelni a levelezését, netes kommunikációját, elnyomni a fehéreket, a keresztényeket, a férfiakat, a nőnek született nőket, azokat, akik nem segélyből próbálnak megélni, támogatni az abortuszt, hogy amikor a teljesen megosztott társadalom egy kicsit nem figyel oda, elhozza a földi paradicsomot.
Hát, nekem ez a terv kicsit túlkomplikáltnak tűnik, de biztos neki van igaza, hiszen újságíró és német, tehát csakis igazi szakértő lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés