Vezet a Fidesz a kampány kezdetén

2022. február 13. 9:14
A Real-PR 93. február második hetében végzett kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is szignifikáns, azaz a statisztikai hibahatárokat meghaladó különbséggel vezet a baloldal előtt.

A kormánypártokra a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka adná a voksát, a baloldal közös listájára csak 41 százalék. Kereken hét héttel a választás előtt tehát Fidesz előnyről és jelentős baloldali lemaradásról beszélhetünk. A kormánypártok és a baloldali összefogás erőviszonyai hónapok óta stabilak, nincsenek jelentős változások. Negyvenkilenc nappal az országgyűlési választás előtt

a Fidesz-KDNP a biztos szavazó pártválasztók abszolút többségének támogatására számíthat,

jelenleg ez éppúgy 54 százalékot jelent, mint a tavaly decemberben végzett kutatásunk idején.

A baloldalra most 41 százalék szavazna, ez tehát 13 százalékponttal marad el a kormánypártok eredményétől, és 4 százalékponttal kisebb, mint a múlt decemberi adat.

Ezzel párhuzamosan a kisebb pártok együttes eredménye 1 százalékról 5 százalékra nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2, illetve 3 százalékon áll jelenleg.

Az ellenzéki közös listaállítás elhúzódása, a baloldal sikertelen népszavazási kezdeményezése, valamint Márki-Zay Péter erőtlen kampányteljesítménye az eredmények alapján negatív irányba befolyásolta a kormányellenes összefogás támogatottságát.

Melyik párt vagy pártszövetség listájára szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?”

Alapvető eltérések láthatók a fővárosi és a vidéki lakosság pártpreferenciáiban: előbbiek többségükben ellenzékiek, utóbbiak többségükben kormánypártiak.

A fővárosi biztos szavazó pártválasztók 53 százaléka adná szavazatát a baloldali összefogás listájára, a Fidesz-KDNP-re 14 százalékponttal kevesebben (39 százalék). Ettől még nagyobb, de ellentétes irányú eltérés van vidéken: 57 százaléknyi biztos kormánypárti szavazóval szemben 38 százaléknyi ellenzéki áll, itt tehát már majdnem 20 százalékpont a rés a két tábor mérete között.

Jellemző eltérés még a főváros és a vidék között, hogy a kisebb pártok közül a Kétfarkú Kutya Párt Budapesten átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt (6 százalék), vidéken viszont biztosan nem (1 százalék).

A pártpreferenciák és a lakóhely közötti kapcsolat nemcsak a főváros-vidék viszonylatban mutatkozik meg, hanem a vidéken belül is, hiszen bár mindkét településtípusban abszolút többséget alkotnak a kormánypártiak, a községekben 61 százalék, a városokban 55 százalék az arányuk. Az ellenzéki közös lista támogatottsága a falvakban mindössze 35 százalék, a városokban 40 százalék.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2022. február 9-11. között, a felnőtt társadalomra kora, neme és lakóhelye szerint reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,1%.

Fotó:  MTI Fotó: Soós Lajos

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eredmény nem meglepő: ugyan miben jobb az ellenzék? Nincsen egy téma sem, amiben előnyösebb politikai gondolatuk lenne. Ígérgetnek, vádaskodnak, uszítanak: ezt tudják.

Ez nagyon jelentős különbség.

De azt ugye tudod, hogy a "Borkai ügyet" maga Borkai és nem a gonosz ellenzék intézte???

Nem. Azt mondom, hogy ő volt az, aki botrányosan viselkedett.

Igen. És ha Borkai normálisan és nem mint egy nőre, piára, drogra kiéhezett ostoba ember viselkedik, akkor hiába van bekamerázva a hajó, nem készül semmi kompromittáló.

Rendben, akkor drog nem volt. De a többi stimmel.
Borkai ott volt, miközben egy olyan pártnak az oszlopos tagja, ami a család fontosságát hangsúlyozza.
Ha pedig, -ahogy írtam- nem megy el erre a bulira, akkor nem készülhettek volna el ezek a felvételek.
Te pedig érdekes módon erre nem reagálsz semmit, csak arról pampogsz, hogy bűncselekmény volt a felvétel elkészítése.

Ha bűncselekmény történt, annak kivizsgálása a rendőrség és nem az én feladatom.
Te pedig továbbra sem reagálsz arra, amit írtam, hogy mit keresett a Fidesz oszlopos tagja Borkai egy ilyen bulin. Aztán még te emlegeted azt, hogy én milyen szinten állok.
Azt, hogy Borkai milyen szinten áll, azt valahogy nem említed...

És továbbra is semmi komment arra, amit írtam a bulin való részvételről...

Na jó, magadra hagylak a homokozódban. A kérdésemre adandó válasszal pedig továbbra is adós maradsz. Vajon miért?
Csak nem azért, mert nem tudsz válaszolni??

Ami meg azt a bizonyos bűncselekményt illeti először az ottani rendőrség is vizsgálatot indított káb.szer használat gyanújával.
Egyébként meg én is írtam, hogy "jó, akkor káb.szer nem volt". De ez valahogy elkerülte a figyelmedet.
Avagy nem is olvasod azt el, amit kommentelsz????

Nem. Nem válaszoltál arra, hogy mit keresett ott szeretett polgármestered.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés