Három értelmezés Bródy János nótájára

2022. február 13. 14:41

Demeter Szilárd
Vendégszerző
A dalszövegíró azonnal mondjon le minden létező facebook- és egyéb posztjáról!

„Woke-verzió:

Bródy János nem menstruáló személy ismét hangot adott nemes és elszánt szabaccságharcos lelkületének. Ellentétben Koncz Zsuzsa menstruáló személlyel Bródy tud dalszöveget írni, általában érzi az új idők új szeleit, ezért is meglepetés, hogy a nemrég közzétett „Rajongók és gyülölködők” c. nótája nem áll ki explicite a BLMBTQ-közösség mellett, tehát rasszista és transzfób. Mert lehet arról énekelni, hogy:

»Zavaros lelkű uralkodókat képzeltek már égi jelnek S versengve rajongtak értük hízelgők és szolgalelkek…«

De ez semmi ahhoz képest, hogy mennyit szenvedett Afrika népe, valamint a rabszolgaságban tartott afroamerikaiak. És duplasemmi ahhoz képest, hogy mennyit kell szenvedniük a transzneműeknek, meg mindenkinek, aki saját neméhez vonzódik.

Bródy elv… ciszheteró fehér lényt felszólítjuk, hogy gyakoroljon önkritikát,

és a következőkben énekeljen inkább erről. Ráadásul jó lenne, ha a zenéjében nem használna blues-elemeket, ahhoz ugyanis nem elég fekete a bőre. 

Bródy János egyetlen mentsége, hogy a dalt kísérő FB-posztjában nevesített bűnösök kizárólag fehérek.  Ezzel is visszaigazolja azon tételünket, miszerint a teljes fehér nyugati kultúra szemétdombra való. 

Magyar baloldal, ha nem Bródy írta volna a szöveget:

A dalszövegíró a Facebook-posztjában relativizálja a holokausztot. 

»Hitlerre is sokan szavaztak, Sztálint is csodálták a népek, A hatalom kábít, akár a drog, de a mellékhatásai kemények.
Mámorít a lelkesedés, de a gyűlölködés halálos méreg, Beszűkült tudattal válnak zombivá az elvakult hívek.«

Hogy merészelte egy sorban emlegetni Hitlert és Sztálint ez a… lény?! Mintha összemérhető lenne a náci és kommunista diktatúrák okozta szenvedés! A dalszövegíró azonnal mondjon le minden létező facebook- és egyéb posztjáról! (Fotelhuszárok tömege: Lámpavas! Lámpavas!)

Demeter Szilárd:

Bródy teljesítménye mostanában romlik.

Ez a dal lapos, közhelyekkel tűzdelt, egybites, didaktikus nóta, nem flóver-póver, hanem agitprop.

Vagyis szar. 

De ha már Bródy az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát megidézte, hadd hívjam fel a figyelmét arra, amit Megadja Gábor barátommal írtunk a minap: »Hannah Arendt mutatott rá arra, hogy az emberi jog annyit ér, amennyit egy adott politikai közösség és intézményrendszer garantálni tud belőle. A filozófiától tehát kicsit el-, az élethez közelebb lépve hadd ajánljunk egy általánosan érvényesíthető definíciót a t. bíróság figyelmébe: jogállam az, amelyik területének minden négyzetcentiméterén érvényt tud szerezni a törvényeinek, így garantálni tudja állampolgárainak jogait.

Az életszerűség alapján érdemes tehát bevonni a jogállamiság indikátoraiba a nyugat-európai mecsetek és az LMBTQ-közösség, illetve a nők Európában elfogadott jogainak kérdéseit, vagy a Saría versus világi törvények elsőbbségének problémáját. Vizsgálják meg: sétálhatnak-e bárhol szabadon és biztonságban a Lajtán túl zsidók kipában, vagy a nők miniszoknyában? Garantálni tudják-e a szülők jogát, hogy dönthessen gyermeke neveléséről? Biztosítják-e a szólás- és vélemény szabadságát? Még volna pár olyan kérdésünk, ami nem ideológiai fogantatású, hanem a mindennapi tapasztalatból ered.«

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabadságot a drag queeneknek, hadd grasszáljanak fel s alá!
Erről hogy felejtkezett meg a Jancsi?

Saját értelmezésem: Bródy jobb zeneszerző és előadó Antsinál :)))), viszont míg Antsinál legalább világos mit akar, Bródy annyira általánosságokban, közhelyekben fogalmaz, hogy amit mond a saját Jobbikkal menetelő oldalára igazabb, mint mint akiket kritizálni akar. Vagyis ugyanolyan önparódia, mint Antsi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés