Az ellenzéki összefogás két és félmilliós táborán belül markáns kormányváltó hangulat tapintható

2022. február 11. 8:58

Horn Gábor
Hírklikk
Úgy gondolom, a bizonytalanok fogják eldönteni az április 3-ai választásokat. Interjú.

A legegyszerűbb és a legfontosabb kérdés: van-e rendszerváltó hangulat?

Attól függ, honnan nézzük. Nyilván egy kényelmes, évi sokmilliárdos állami támogatásból működő intézményből nehéz érzékelni a kormányváltó hangulatot. De hogy komolyan vegyem a kérdését, attól függ, melyik buborékban ülünk. Mert ha abban, amelyik a saját közösségi felületeinket nézi vagy a saját információs bázisainkat, ott nagyon erőteljes rendszerváltó hangulat fedezhető fel. Bár hozzátenném, néha túl nagy és a kelleténél indokolatlanabb indulatot érzékelek a kormánnyal, illetve a miniszterelnökkel szemben. Viszont az is kétségtelen tény, hogy a Fidesznek ez a masszív, két és félmilliós alapbázisa változatlan lelkesedéssel áll ki Orbán és a pártja mellett. Ilyen értelemben azt hiszem, elfogadható a kormányhoz közeli elemzők következtetése.

Van-e változás a biztos pártválasztók és a bizonytalanok hangulatában?

Az a fajta hangulat, amikor azt mondjuk, hogy egy társadalom el akarja zavarni a kormányt, ami például a 2008 utáni időszakban egyértelműen érzékelhető volt, vagy mondjuk 1994-ben, amikor nagyon nyilvánvaló és egyértelmű kormányváltó hangulat volt, ez most nem érzékelhető egyértelműen. Ugyanakkor a Fidesz saját táborán belül nagyon erős várakozás tapasztalható a kormányzás folytatására. Az ellenzéki összefogás szintén körülbelül két és félmilliós táborán belül viszont igen-igen markáns kormányváltó hangulat tapintható. Ezért gondolom én azt, hogy a két, csaknem azonos kiterjedésű és elkötelezettségű táborhoz képest a bizonytalanok fogják eldönteni az április 3-ai választásokat. Ők viszont azért bizonytalanok, mert nem tudják még, hogy egyáltalán van-e viszonyuk az egész politikához, és ha van, akkor az milyen. Ebben az értelemben igaz is, meg nem is a rendszerváltó hangulat megléte.

Mi a helyzet Budapesten és vidéken szavazókkal? Van érezhető különbség a szavazók hangulata között?

Abszolút. Budapesten és a nagyvárosok túlnyomó részében erőteljes kormányváltó hangulat van. Amennyire látom, Budapesten vannak olyan egyéni körzetek, ahol 20-22 százalékkal vezet az ellenzék közös jelöltje. Sőt, az is érzékelhető, hogy Budapesten kifejezetten büszke arra a lakosság nagyon jelentős része, több mint kétharmada, hogy ők nem kérnek Orbán Viktorból és a pártjából. Tehát ez a fajta nagyvárosi, elsősorban budapesti és a megyeszékhelyek egy jó részére kiterjedő kormányváltó hangulat, abszolút létezik. A vidéki Magyarország viszont más. Minél kisebb település felé haladunk, annál inkább mérhető a fideszes szimpátia. Azt gondolom, hogy az országnak ez a fajta megosztottsága ténylegesen létezik a településmérethez, illetve az információhoz való jutáshoz kapcsolódóan. Azt is megfigyeltük, hogy mondjuk Budapest vonzáskörzetében szintén érzékelhető a kormány leváltásának igénye, de ugyanez tapasztalható a nagyvárosok agglomerációjában is. Megállapítható tehát, hogy minél messzebb megyünk a valós információktól, annál inkább elhiszik a kormánypropagandát, ami mindenhol eléri az állampolgárokat a maga korlátlan erőforrásaival.”

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ellenzéki összefogás két és félmilliós táborán belül markáns kormányváltó hangulat tapintható
-
Úgy gondolom, a bizonytalanok fogják eldönteni az április 3-ai választásokat."

Ez máris egy kusza ellentmondás.

Budapest Pride.
Van mire büszkének lenni, nem mondom.
Vagyonelkobzásra, földönfutóvá tételre, bebörtönzésekre készülődnek az ellenzékiek, igazi, ócska kommunista revansra.
Nekik ebben a században is csak erre telik, ez van.

Gábor!

A zsidóság történelmi szégyene, hogy a nácikkal szövetkeztetek. Tisztelet a kivételeknek, kevesen vagyunk sajnos. Annyira nem lehet a hatalmat szeretni, hogy annak ára a magyarság, a zsidóság, az itt élők életének, biztonságának, az ország jövőjének, közös megmaradásunk feláldozása.

2018-ban a balosok féltéglával verték a mellüket, hogy ezentúl mennek vidékre is. Nem mentek... Budapesten sem annyira egyértelmű a helyzet, hiszen pusztán 50.000 szavazattal nyert kis-Karácsony, s több helyen nagyon kicsi, pár százas előnnyel a balosok. A bizonytalanokat pedig Márki-Zay és azz ellenzéki kormányprogram nem balra fogja orientálni...Ha minden kormánypárti elmegy szavazni, magabiztos Orbán-Fidesz-KDNP győzelem lesz.

Szürreális...

A nagypofájú évtizedes jobbikos verbális szélsőjobboldaliság, verbális radikalizmus, a nagypofájú Lehet Más a Politika, a nagypofájú momentumos "ellenzékváltás" végül megszülte a legklasszikusabb MSZP-SZDSZ-es múlt, a Gyurcsányok és Horn Gáborok RESTAURÁCIÓJÁT.

Hadd gratuláljak ezúttal is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés