Lengyelországot kritizálta az emberi jogi ET-biztos, amiért visszatoloncolja a migránsokat Fehéroroszországba

2022. február 4. 16:18
Dunja Mijatovic szerint a lengyel határvédelmi intézkedések összeegyeztethetetlenek az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.

Lengyelország ismételten és módszeresen visszatoloncolja a migránsokat és menedékkérőket Fehéroroszországba, az érintettek egyéni helyzetének és menedékjogra való jogosultságának figyelembevétele nélkül – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken közzétett, az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) intézett írásbeli észrevételeiben.

A strasbourgi székhelyű szervezet biztosa a lengyel-fehérorosz határon rekedt migránsok helyzetével kapcsolatos aggodalmairól nyújtotta be észrevételeit a bírósághoz, tavaly novemberi helyszíni látogatásának tapasztalataira alapozva. Ahhoz az eljáráshoz járult hozzá, amelyben az EJEB a tavaly a határon rekedt 32 afgán állampolgár Lengyelország elleni panaszával foglalkozik.

Mijatovic úgy véli, hogy a közelmúltban életbe lépett lengyel határvédelmi törvény lehetetlenné tette a panaszosok számára, hogy egyéni menekültügyi eljárásokat indítsanak, csakúgy mint védelmi folyamodványok benyújtását Lengyelországban. A biztos megjegyzi, hogy ez a gyakorlat ahhoz vezet, hogy a migránsokat kiteszik a fehérorosz állami ügynökök általi kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód veszélyének, ami összeegyeztethetetlen az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal. Hozzátette továbbá, hogy a migránsokkal és menedékkérőkkel való fehéroroszországi bánásmód jól dokumentált, és a lengyel hatóságok számára ismert, „vagy legalábbis ismertnek kellene lennie.“

Brüsszel: adjanak a lengyel hatóságok több segítséget a segélyszervezeteknek!

A biztos szerint aggályos az is, hogy a lengyel hatóságok nem nyújtanak humanitárius segítséget a menedékkérőknek és migránsoknak, valamint Lengyelország korlátozza a segélyszervezetek bejutását a határzónába.

Ezek az intézkedések tovább súlyosbították a határon rekedt menedékkérők és migránsok amúgy is súlyos humanitárius helyzetét”

– hívta fel a figyelmet. Arra is rámutatott, hogy a menekültek és migránsok „hivatalos narratíván keresztüli megbélyegzése” részben ahhoz vezet, hogy a segélyszervezetek dolgozóit, az aktivistákat és a segítséget nyújtó helyi lakosokat zaklatják és megfélemlítik.

Az emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében a mindenkori biztos rendelkezésére álló eszközök között szerepel, hogy úgynevezett harmadik félként beavatkozzon, és észrevételeket nyújtson be az EJEB-hez.

(MTI)

Nyitókép: Gloria Imbrogno / NurPhoto / AFP

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy transz izé, mert nem tudom megállapítani hogy nő, vagy férfi.

Nem tudok ezzel vitába szállni veled.

Akkor még biztonságos volt, amikor külön képviselője volt az ENSZ-ben és az egész Szovjetuniónak is vele egyszerre?

Addig baszakodnak Lengyelországgal, hogy azok a végén még kiegyeznek az oroszokkal. És akkor szarban lesz ez a mocsok atlanti szarrakás.

Nem olvastam el, hogy mit írt. Ránéztem és ez elvette a kedvem tőle. Na meg nem is érdekel.

Előkerült már az a himpellér?

Ki a csaja? Van csaja? :)

A himpellér meg pláne hogy nem érdekel.

Nem tudtam, mivel elzártam egy sötét helyre azt a sötét himpellért.
Á, szóval ilonahról beszélsz! Nincs is neki nagy segge, csak az a kretén levelező partnere szokta ezzel sértegetni.
Nem is tudtam, hogy leveleznek. Ezt nem is mondta nekem ilonah. Csak nem volt olyan hülye, hogy megadta palikakának az email címét?
Én nem adtam meg, pedig sokszor könyörgött érte.

Minek vinné ki, hárman párban? Egy ilyen idős házaspárral?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés