Történelmi revansizmus grasszál Varsóban és Budapesten

2022. február 3. 7:55
Rédei Ottó
Hírklikk
A lengyelhez hasonlóan, a magyar kormány is szeretné átírni a múltat.

„Azon igyekeznek, hogy bebizonyítsák: a lengyelek a második világháború alatt együtt szenvedtek a zsidókkal, és ahol csak lehetett, védték, segítették őket. A történeti valóság azonban az, hogy bizony a lengyelek egy jelentős része antiszemita volt, és nagyon sok esetben segítette a nácikat a zsidóüldözésben. Sőt nem egyszer részt is vettek zsidók meggyilkolásában. Az észak-kelet-lengyelországi Jadwabne településen, 1941 július 10-én, a helybeliek 340 zsidót öltek meg, többségüket úgy, hogy egy pajtába zárták őket, majd rájuk gyújtották az épületet. A lengyel közvélemény azonban nagyon érzékenyen fogadja e bűntettek feltárását, mivel hivatalosan Lengyelország a nácik áldozatának tekinti magát.

A jelenlegi politikai vezetés pedig ennek megfelelően, sorra emeli az emlékműveket azoknak, akik az életüket áldozták a zsidók megmentése érdekében. A valóság most sem fehér és fekete. Valóban, a Jeruzsálemi Yad Vashem Intézet 7 ezer igaz embert tart nyilván Lengyelországból, akik életükkel fizettek azért, mert zsidó honfitársaikat akarták megmenteni. De ez nem azonos azzal, hogy minden lengyel részt vett volna a zsidók mentésében. A The New York Timesban megjelent írásában, Jan Grabowski, a vészkorszak egyik ismert kutatója ezért is nevezi történelem hamisítóknak azokat, akik igyekeznek elhallgatni a lengyelek szerepét a Holokausztban.

A lengyelhez hasonlóan, a magyar kormány is szeretné átírni a múltat. Arra törekszik, hogy a Holokausztért minden felelősséget a nácikra kenjen, pedig abból jócskán kivették részüket a magyarok is. A deportálásokat szervező Adolf Eichmann egy barátjának arról írt, hogy szerinte a magyarok kétségkívül a hunok leszármazottai, mert sehol Európában nem látott olyan könyörtelenséget a deportálásoknál, mint Magyarországon. Eichmann hivatalosan csak tanácsadó volt Magyarországon és csupán megfigyelte a zsidók elhurcolását. Az emberek összegyűjtését, majd bevagonírozását a magyar csendőrség végezte, a transzportokat pedig a MÁV vonatai vitték Auschwitzba. A végrehajtók magyarok voltak, akiknek embertelenségére Ungváry Krisztián történésztől hallottam egy döbbenetes példát. A korabeli, hivatalos rendelkezések szerint egyetlen nő sem hagyhatta el Magyarországot testüregi motozás nélkül.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tarnopolból is kitörtek a németek, közölük ötvenen érték el saját vonalaikat. Szimonov ezt komor hősiességnek nevezte. Megtehetjük mi is Budapest védőivel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés