Az adatvédelmi vizsgálat szerint törvényesen alkalmazták a Pegasus-szoftvert

2022. január 31. 14:00
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat alkalmazta Magyarországon a Pegasus-kémszoftvert, de minden megfigyelés és azzal kapcsolatos eljárás törvényesen zajlott – állapította meg vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A szervezet elnöke, Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy nem sikerült megszereznie az állítólagos magyarországi megfigyeltekre vonatkozó háromszáz telefonszámot tartalmazó listát, ugyanakkor akár bűncselekmény gyanúját is felvetheti, hogy konkrét személyek személyes adatai és telefonszámai hogyan kerültek az Amnesty International-hez.

A Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által hivatalból lefolytatott vizsgálat eredményeiről számolt be sajtótájékoztatóján a hivatal elnöke, Péterfalvi Attila.

Az elnök felelevenítette, hogy a vizsgálatot a Direkt 36 hírportálon megjelent tényfeltáró cikk alapján indította, amely szerint az elmúlt években több országban telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftvert újságírók, üzletemberek, jogvédők és ügyvédek mobiltelefonjaira.

A hírek ötvenezer érintett telefonszámról szóltak, amelyeket lehallgathattak. Ehhez az ötnevezres adatbázishoz a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá. Az ügyről megjelent cikkek szerint a kénszoftvert a magyar állam is megvásárolta és használta.

Péterfalvi elmondta:

Többször is megpróbálta megszerezni az Amnesty International-től és annak nemzetközi titkárságától a magyar állampolgárok számait tartalmazó listát, de nem járt eredménnyel. 

Ezzel párhuzamosan helyszíni vizsgálatot tartottak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál valamint megkeresték a titkos információgyűjtések engedélyezésére jogosult Igazságügyi Minisztériumot is.

Az elnök a vizsgálat kapcsán elöljáróban elmondta, hogy a részletes megállapításokat tartalmazó dokumentumok minősített adatokat tartalmaznak, így azokat 2050 decemberéig titkosították.

A nyilvánosságra hozható eredményekről Péterfalvi közölte: az eszközt Magyarországon a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat használta.

„A vizsgálat során nem merült fel olyan adat, amely szerint a technikai eszközt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a vonatkozó jogszabályok, közigazgatási szervezetszabályozó eszközök előírásainak, valamint szerződéses jogviszony esetén a szerződésben vállalt kötelezettségeknek megszegésével alkalmazta volna” – mondta Péterfalvi.

A technikai eszközt a Szakszolgálat kizárólag a bűncselekmények és terrorcselekmények megelőzése és felderítése céljára használja

 –  tette hozzá.

A NAIH elnöke kitért arra is, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem tudnak arról, hogy az izraeli védelmi minisztérium megtiltotta volna Magyarországnak a szoftver használatát. A hatóság megállapításai szerint a megfigyeléseket lehetővé tevő igazságügyi miniszteri engedélyek mind formai, mind tartalmi részről megfeleltek a törvényi előírásoknak.

Péterfalvi elmondta azt is, hogy a szoftver alkalmazásával érintett és a sajtóban azonosított személyek közül többekkel szemben folytattak titkos infiormációgyűjtést.

A NAIH vizsgálata során nem sikerült tisztázni azt a kérdést, hogy a magyar személyekhez köthető telefonszámok miként kerülhettek nyilvánosságra.

Ugyanakkor ha a lista az Amnesty International birtokába került, és az meghatározott természetes személyekhez köthető személyes adatokat tartalmaz,

az feltehetően kizárólag a személyes adatok jogosulatlan továbbításával valósulhatott meg 

– szögezte le Péterfalvi, aki szerint szintén felveti az adatkezelési szabályok megsértését a magyar telefonszámok leválogatása.

Erre tekintettel nem zárható ki, hogy bűncselekmény történt, ezért a Hatóság büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a nyomozó hatóságnál – jelentette be Péterfalvi.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki bűnös, az nem bűnös.
Aki nem bűnös, az bűnös.

Mi a nem világos?

A kocsmában, koma? X

Sajtóhírek szerint az Amnesty International bocsátotta a Direkt36 rendelkezésére a ma-gyar állampolgárok személyazonosító adatait és telefonszámait tartalmazó háromszázas listát, amely az eredetileg kiszivárgott ötvenezer telefonszámot tartalmazó listából szár-mazik.
Péterfalvi Attila ugyanakkor elmondta azt is: az ötvenezres, illetve a háromszázas lista felveti a jogellenesség lehetőségét, személyes adatok kerülhettek illetéktelenekhez, ezért feljelentést tesznek.

Miért gyilkolták meg Gyurcsány ex-anyósát? Egy elhallgatott tragédia!

https://ripost.hu/riposter/mie..

Nos én ennek a büntetőeljárásban keletkezett dokumentumokat szeretném elolvasni.

Persze, ilyenkor jön a balos mantra: ahá, nincs jogállam! Orbán megszállta az intézményeket stb. Van jogállam, az ellenzéknek meg nincs igaza.

Bármennyire is buborékban élsz és azt hazudják neked a politikusaid, hogy a fidesz lop nem ártana gondolkodnod egy kicsit. A valóságban senkinek sem érdeke, hogy törvénytelenséget kövessen el.

Nem azért voltam benne biztos, hogy az egész Pegazus ügy úgy hülyeség, ahogy van, mert rendületlenül bízom a Fideszben, hanem azért, mert tudom, hogy nem hülyék.

Rólad viszont innen megmondom, hogy nem álltál sorban amikor az észt osztották! Egyik politikai oldal sem grál lovagokból áll, de a ti oldalatok annyira hitkérdést csinál a politikából, hogy az már szórakoztató.

Szerinted. Szerintem meg az a fanatizmus, hogy elhiszitek, hogy jogilag megfogható bármi, amit ti "lopásnak" véltek.

Nem vagyok én balliberális, hogy látatlanban ítélkezzek. Ott vannak rá a bíróságok, ha annyira biztos vagy benne tegyél feljelentést. Én nem fogok, mert tudom, hogy hazudtok, mint a vízfolyás.

Te sem fogsz, mert vagy pontosan tudod, hogy hazudsz, vagy ha olyan ostoba vagy, hogy elhiszed, akkor meg nincs meg rá a képességed, hogy feljelentést tegyél!

Egy nap alatt 162 hozzászólás. Buta, de szorgalmas.

Te vajon elolvastad és megértetted, hogy mi szerepel a cikkben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés