Messiás-komplexussal a bársonyszékbe?

2022. február 2. 6:41

Constantinovits Milán
Mandiner
Márki-Zay nyíltan vállalja a megboldogult MSZP–SZDSZ-kormányok árnyékvilágát.

Márki-Zay Péter kampánya az utóbbi hetekben kozmikus fordulatot vett. Átlépve a tér és idő határait a Kárpát-medencén túlra és biblikus díszletek közé emelkedett. Nemrég Londonban bukkant fel, ahol félreérthetetlen analógiával

magát a Mesterhez hasonlította, akit követnek a „mindent eldobó” tanítványai.

Ha a szókép blaszfémiájától el is tekintünk (ami egy magát gyakorló keresztényként meghatározó politikustól meglehetősen furcsa megnyilvánulás), akkor is számos kérdést vet fel az elhatalmasodó messiástudat. Vajon végiggondolta az ellenzék frissen felkent vezére, hogyan lehet megújulást hirdetni egy levitézlett establishment embereivel? Miképp lehet újrahasznosított szakértőgárdával nem kínosan naftalinszagú programot alkotni? Önálló pártszervezet és hátország nélkül hogyan lehet ténylegesen vezetni az ellenzéki népfrontot?

Ezek a hitelességi kérdések azért is váltak igencsak időszerűvé, mert Márki-Zay nyugat-európai turnéja során épp Bajnai Gordonnal egyeztetett. Az exkormányfő támogatása pedig arra világít rá, hogy a baloldal új vezetője

a legfelsőbb szinten huzalozza magát a 2010 előtti dicstelen időszak meghatározó karaktereihez.

E fénytörésben szemlélve Gyurcsány Ferencet a kényszerű politikai logika hozta közel – DK nélkül nincs ütőképes összellenzéki infrastruktúra –, ám Bajnai Gordon már a szabad értékválasztást tükrözi. Annyi politikai tapasztalatot pedig biztosan feltételezhetünk Hódmezővásárhely urától, hogy világosan tudja, mit jelent Bajnai Gordon vagy Gyurcsány Ferenc személye milliók számára. Kiváltképp ha magát hazafinak és jobboldalinak gondolja, ahogy ezt előszeretettel hangoztatja is.

Vagyis az új korszak ígéretével házaló Márki-Zay nyíltan vállalja a megboldogult MSZP-SZDSZ-kormányok árnyékvilágát. Nem csupán az őszödi örökséget, hanem az IMF-et korlátlanul kiszolgáló megszorítások politikáját is. Nemcsak a kézivezérelt rendőrterrort, hanem a devizahitel-fetisizmust is, vagyis 2002–2010 teljes hagyatékát. Amennyiben nem így lenne, az összefogás képletéből hiányozna néhány, már kipróbált és kiselejtezett összetevő. 

A politikai irányvonal felvállalásával párhuzamosan a régi rend retorikáját is követi Márki-Zay.

Míg Gyurcsány idején az SZDSZ képviselte a hatalmi arroganciát, a felsőbbrendűség-tudatból fakadó kioktató gőgöt, most a friss kormányfőjelölt szónoki pozícióját hatja át a leplezetlen lenézés, amellyel számos társadalmi csoport önérzetébe gázolt már bele. Feltehetően e verbális ámokfutást hívatottak mérsékelni a „mindent eldobó” követők, azaz Péterfy Judit és Simon András, akik immár Márki-Zay minden megszólalásánál őrt állnak.

E szokatlan szájkosár ugyanakkor jól reprezentálja a baloldal új reménységének teljes működését. Szavait sajtósok vigyázzák, politikai lépteit pedig exkormányfők felügyelik. Karakter, mozgástér és önállóság nélkül országot vezetni viszont nem sok jót jelent az álmoskönyvek szerint.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az öngólrúgatás logikája egyszerű. KlánKláriék felmérték, hogy a hajó
elment. Ők kiszálltak Hawaii-alsónál és hagyják navigálni MZP-t. Ha
elsüllyed nyertek. Ha nem akkor is.

A kormányoldali média , a Fidesz naponta szembesíti olvasóit, választóit az ellenzék, MZP politikai genezisével. No meg a senkit sem érdeklő ellen oldali botlásokkal - például kinek van, kinek nincs diplomája, amin hónapok óta rágódnak konzervatív oldalon, magam el sem olvasom - , a választások kimenetelére abszolút semmilyen befolyást nem gyakorló bulvárral.

S érdekes, mindezek ellenére alig néhány százaléknyi különbség sejlik fel a közvélemény kutatásokból, beleértve a kormánypárti műhelyeket is. Vagyis zakatol az MZP masiniszta által vezetett vonat, amit Orbánnak még nem sikerült "vakvágányra" állítania. Próbálkoznak a váltóállítással, de eddig csak az erőlködést láttuk, átütő eredmény nélkül.

Érzékeli ezt valaki a kormányoldalon? Mikor volt Orbán egy piacon, csak úgy spontán. Áder korábban még járt oda is, de már ahhoz is lusta, bevásárolnak neki. Szóval elemzi valaki Orbán vezéri sátrában a napi helyzetet, lépnek valamit, vagy megvárják a startpisztoly hivatalos eldördülését?

Mert ha valaki közülük kidugná az orrát a hivatalából, s érintkezne a néppel - túl egy hangulatos disznótoron - az láthatná az ellenzék hónapok óta tartó rendkívül aktív, néha már kifejezetten agresszív köztéri, utcai, postaláda jelenlétét. S érzékelhetné a hangulati barométer fokról fokra történő változását, az emberek sikeres ellenzéki kormányellenes hangolását. Vidéken is.

Az emberben a Fidesz téli álma, reagáló képtelensége óhatatlanul 2002 világát idézi fel. A győzelembe vetett gőgös, magabiztos nyegleséget, nagyképűséget, majd a második forduló ész nélküli kapkodását,, a választókkal való folyamatos kapcsolattartás hirtelen felfedezését, a szalmaszál keresgélését.

Persze, kormányozni is kell, s nem akármilyen időkben, a nemzetközi porond is napi jelenlétet kíván, s azt is tudjuk, hogy a globális nagytőke a teljes arzenálját - Brüsszel, nyugati és magyarországi balliberális pártok, a világ meghatározó médiája, mellé sorolva a magyarországit is, civil szervezetek, gazdasági-pénzügyi aktorok, hazai és külföldi ügynökök , MZP-t egészen jól felépítették a magyar szellemi ugar számára - beveti Orbán Viktor megbuktatása érdekében.

Egy kis ország miniszterelnöke veszi a bátorságot, s ellene feszül a globális politikai-biztonsági-gazdasági elképzeléseknek, a nagytőke számára csak akadályt jelentő nemzetállamok eltaposását jelentő Európai Egyesült Államok felépítésének, Európa iszlamizációjának, háborús terveknek.

S valami miatt nagyon sokan, az ellenzéki szavazók tömegei mégis az energia árak felszabadítását, a piac korlátlan uralmát, újabb IMF hitelek felvételét, a maradék családi ezüst kiárusítását, a nemzeti identitás, a nyelv, a kultúra, a vallás, a családok felszámolását, gyermekeink deviánssá nevelését, az ország idegenekkel való elárasztását akarják, már áprilistól. Már Lipóciában is sok kereskedő ismerősöm várja vásárlókörének afgánokkal, pakisztániakkal való bővülését.

S miért van az, hogy gondolkodó családokban is az idősebbek azt kapják a gyermekektől - s ami humoros, vagy mégsem zsidó családban is -, hogy rasszisták, fasiszták, kirekesztők amiért nem támogatják a Brüsszel, a balliberálisok által gyakorolt, tervezett bevándorlást, amiért idegenek helyett, előbb saját gyermekeiknek szeretnének lakást biztosítani, egzisztenciát teremteni, nem beszélve a biztonságról, amiért nem támogatják a gyermekek szexuális devianciára való nevelését, a kulturális-vallási-morális hagyományok, értékrendek támadását.

S igen, az ellenzék napi aprólékos meggyőző munkája eredményt hoz, mi nem az, hogy majdnem fej fej mellett mozognak a választás tükrében? Persze ehhez kell a mindent letaroló ellenzéki média fölény , s a fogyasztók intelligencia, felkészültségi szintje is.

S még egy érdekes jelenség. Az, hogy a balliberális zsidó értelmiség a magyarok utálata, gyűlölete terén csak fokozatokban tér el egymástól ... s nem zsidó, nem ritkán a zsidókat gyűlölő balliberális szavazók velük együtt, az őket utáló, gyűlölőkkel szavaznak Orbán ellen. Kézen fogva. Ez is elismerést érdemel.

A Fidesz nyitott korábbi ellenség iránt?

Te biztosan nem neveltél libát.....nem is akasztotta fel senki sem a családodból bajnai miatt magát. De ez csak az egyik. Hallottál a Bilderberg-csoportról?

Annyit még, hogy az oltásokkal kapcsolatos kormányzati stratégia is komoly kockázatokat rejt magában. Nem vagyok oltásellenes, de szerintem Orbán nem gondolta végig irányvonala kockázatait. Mire gondolok?

Már az EMA is töpreng az oltások immunrendszerre gyakorolt hatásait illetően, már virológusok beszélnek arról, hogy a harmadiknál meg kell állni, a kormány meg nyomja a negyediket.

A nemzetközi médiát erősen foglalkoztatja az, hogy az amerikai adminisztráció miként szorgalmazza a 2-4 éves gyermekek oltását Pfizer vakcinával, s tervezik az oltás alsó korhatárát kiterjeszteni a hat hónapos gyermekekre.

A kísérleti oltások eredménye decemberben vált ismertté. Kiderült, hogy a vakcina a 2-4 éves korosztályban nem váltott ki immunhatást, míg az alatta lévőknél hatásos volt. Kormányzati ösztönzésre a kísérletben részt vett gyermekek harmadik oltást is kaptak, ennek eredménye még nem ismert.

A tendencia jól látható, már hat hónapos kortól beindulhat, kötelezővé válhat az oltás. Amerikában mindez nagy visszhangot, ellenállást váltott ki a szülők körében.

A magam részéről a nagyobb döntési szabadságra szavazok. Elemzők a Mi hazánk erősödését z oltásellenességgel hozzák összefüggésbe, vagyis ez is szavazatokat szívhat el a Fidesztől.

Hangsúlyozom, nem vagyok oltásellenes, magam is felvettem két Szputnyikot, s jól vagyok.

Az biztos, hogy április az ellenzéki oldalon nem az értelem, hanem az érzelem mentén dől el. Viszont kimondtad a lényeget, a kvázi patthelyzet, a vonalak megmerevedése az ellenzéki média eredményességének köszönhető. A kormányzati média eredménytelenségével szemben.

A személyes jelenlét egyik formája a lakossági fórum, igen, oda csak az elkötelezettek mennek el. De én a közösségi terekről beszélek, az utcáról, terekről, piacokról. Szeretek friss alapanyagot tenni a nejemnek az asztalra, így gyakran járok különböző fővárosi, közelebbi és távolabbi piacokra. Hetek óta csak momentumos fiatalok nyüzsgését látom, sehol egy fideszes.

Lőrinci ismerősöm mesélte, hogy kerületüket Kunhalmi azzal nyerte meg, hogy egyfolytában a lőrinci piacon puszilgatta a nyugdíjasokat, beszélgetett velük, nem egy alkalommal.

Valóban el kell mennie mindazon embereknek szavazni, akik számára fontos családjuk, gyermekeik, unokáik jelene, jövője, az ország, a haza sorsa. S ma erre egyedül a Fidesz képes, kész garanciát nyújtani.

Előbb próbáld átgondolni, hogy a találkozó előtt miért beszélhetett Orbán Macronnal és Stoltenberggel? Putyin pedig nem a NATO tagságot feszegette, hanem az orosz határhoz egyre közelebb telepített NATO fegyverekről beszélt. Arról, hogy a Varsói Szerződés, mint katonai szövetség megszűnése után a 30 tagállamból álló NATO egyetlen ellenségének Oroszországot tekinti, folyamatosan próbál határai mentén akciózni. Miközben elvárja, hogy ezt Putyin tűrje el, sőt, az orosz társadalom induljon el a nyugat által megszabott ideológia mentén a nyugat által megszabott irányba. Engedje be a nyugati befektetőket.

Milyen alapon szól bele a nyugat egy másféle társadalmi felfogású ország belügyeibe?

Miután Gyurcsány saját személyében nem állhat a siker reményével nyíltan az összefogás élére, Dobrev is inkább a brüsszeli akolmeleget választja, kell egy stróman. Karácsonyt feltehetően az akkor még nem nyilvános, de politikai körökben már kiszivárgott Anonymus miatt vissza kellett vonni, csak Márki Zay maradt.

A hatpárti összefogás sikerét egy párt nélküli, össze-vissza vagdalkozó, külföldön kitenyésztett ügynök jelenti. Nem tudtak saját köreikből miniszterelnök jelöltet elfogadtatni, vagy kiállítani. Most két sajtós és Bajnai próbál valami elfogadható figurát faragni Márki Zayból, mert az általa próbált konzervatív imázs nem jött be. Ha pártot tolnak alá, az nem konzervatív lesz, oda a 2010 előtti csapatból fognak válogatni.

Csak a lényeget írtam, és azt nem kell szóvirágokkal kiszínezni.

Alma a fájától:
„Valamifajta istennek képzeltem magam” – írta Soros György magáról. „Igazság szerint már gyerekkorom óta voltak bennem erős messiás elképzelések, amikről tudtam, hogy kordában kell tartani, máskülönben bajba sodornak engem.
(Los Angeles Times, 2004. október 4.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés