Von der Leyenék nem árulják el, miről beszélt az EB a Pfizer vezérigazgatójával

2022. január 28. 15:51
Az Európai Bizottság elnökének stábját erős kritika érte, amiért képtelenek előkeríteni a szóban forgó üzeneteket.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen által a Pfizer vezérigazgatójának küldött szöveges üzeneteket vizsgáló uniós felügyeleti szerv „hivatali visszásságok” elkövetésében találta bűnösnek von der Leyen stábját – írja a Guardian.

Von der Leyen segédeit hevesen kritizálta Emily O'Reilly európai ombudsman azon szöveges üzenetekkel kapcsolatban, melyet az EB-elnök az oltóanyag-vásárlások idején folytatott a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Az EB eredetileg azt állította, hogy alapos keresés után sem talált szöveges üzenetet Von der Leyen és Albert Bourla között, akinek cége 36 milliárd dolláros bevételt prognosztizál az idei pénzügyi évre a vakcinaeladásokból. Az uniós ombudsman vizsgálata azonban megállapította, hogy a bizottsági tisztviselők csak egy belső dokumentum-nyilvántartásban kutattak az SMS-ek alapján folytatott beszélgetések után. A bizottság később azt állította, hogy nem hiszi, hogy az SMS-ek a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá tartoznának, mivel azok túlságosan „rövid életűek”.

O'Reilly álláspontja szerint azonban a Bizottság viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak. 

Az a szűkszavúság, ahogyan ezt a nyilvános hozzáférési kérelmet kezelték, azt mutatja, hogy meg sem kísérelték felkutatni ezeket az üzeneteket”

–fogalmazott. 

A bizottságot most utasították, hogy végezzen további átfogó kutatást a szöveges üzenetek után.

A Pfizer több szerződést is kötött az Európai Bizottsággal. A legutóbbi további 1,8 milliárd adag vakcinát foglalt le, a korábban meghatározottnál magasabb áron, amelyet 2021 vége és 2023 között kell szétosztani a 27 uniós tagállam között. A bizottságot bírálták az mRNS Covid vakcinákért kialkudott magas árak miatt, egy elemzés szerint az EU 31 milliárd eurót (több mint 11 ezer milliárd forintot) fizetett az előállítási költség felett.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megbeszélték,ha kiszorítják az uniós piacról a kínai és az orosz vakcinát, mi lesz a jutalom.

Ez nem kérdés. Számla számot cseréltek (mint más névjegykártyát).

A legjobb üzlet most a vakcina-üzlet, a Pfizer-üzlet.
Nem az egyes emberek, hanem az államok fizetnek egyben nagy összegeket, a hülyének is megéri, nemcsak a Biotechnek.

Igen.
Nagyon dolgozott az amerikai lobbi .

Sass Józsi odaátról?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés