Olasz államfőválasztás: eredménytelenül zárult az ötödik forduló is

2022. január 28. 15:58

A jobboldal jelöltje nem kapott többséget.

2022. január 28. 15:58
null

A jobbközép koalíció pártjai Maria Elisabetta Casellati a Hajrá,Olaszország! (FI) politikusa, a felsőház elnöke nevét dobták az urnába az ötödik napjához érkezett elnökválasztás újabb fordulóján, mely ismét többség nélkülinek bizonyult. A következő voksolás péntek késő délután kezdődik.

Továbbra sincs többsége senkinek

A péntek délelőtti fordulón a legtöbb szavazatot a jobbközép jelöltje Maria Elisabetta Casellati kapta, de az általa szerzett 382 voks nem volt elegendő az elnökválasztáshoz szükséges többséghez, amely 505 szavazatot jelent. A tartózkodók száma 406 volt. Az államfőválasztás hatodik fordulóval folytatódik pénteken 17 órától, melynek eredménye az éjszakai órákban várható. Ha az is többség nélkül zárul, a következő szavazási fordulót szombat délelőtt tartják meg, amelyet újabb, szombat délutáni voks is követhet. 

Maria Elisabetta Casellati jelölését a jobbközép színeiben Matteo Salvini a Liga vezetője péntek délelőtt jelentette be.

A baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) azonnal jelezte, hogy nem támogatja Casellatit, mivel a FI politikusát nem tartják "pártok feletti" jelöltnek. A PD és az M5S nemet mondott a Matteo Salvini javasolta közös egyeztetésre is, majd tartózkodott a voksoláson.     

Salvini szerint a baloldal csak vétózik

 Sajtótájékoztatóján Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a baloldal nem tesz mást, mint megvétózza a jobboldal javasolta jelölteket. Giuseppe Conte, az M5S elnöke „az intézményes korlátok feszítésének” nevezte Maria Elisabetta Casellati jelölését, mivel a szenátus elnökeként a második legmagasabb állami tisztséget tölti be,

és kudarcot vallott jelölése gyengítette szenátusi szerepét.    

Elemzők szerint a jobbközép tesztnek szánta az ötödik fordulót, előrelépésnek a hétfőtől folyamatosan eredménytelenül záruló fordulók után, amelyeken egyik politikai oldal sem állított jelöltet. Nem tudni, hogy a péntek délutáni hatodik fordulóban a jobbközép ismét Casellatira szavaz-e, vagy megvárja, hogy a baloldal jelöljön valakit.  Luigi Di Maio, az M5S politikusa, külügyminiszter úgy nyilatkozott: „a helyzet komplikálttá vált”.    

Matteo Renzi volt kormányfő, az Élő Olaszország (IV) vezetője kijelentette, hogy továbbra is a miniszterelnök Mario Draghi és a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini számít a legesélyesebb jelöltnek. Renzi hozzátette, nem zárja ki, hogy Sergio Mattarella államfőnek kell maradnia az elnöki palotában.  

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/EP/Pool/ANSA/Ettore Ferrari

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aehrenthal
2022. január 28. 18:37
1946-ban az Olasz Kommunista Párt és elnöke (főtitkára) Palmiro Togliatti arra kérte Sztálint, hogy ne engedje haza az olasz hadifoglyokat -főleg a tiszteket-amíg le nem zajlik Itáliában az államformáról döntő népszavazás, mert attól tartott, hogy ők inkább a monarchia megtartására szavaznának. Sztálin megtette, amire Togliatti kérte. Ez is befolyásolhatta a népszavazás eredményét, ahol végül eltörölték a monarchiát. Togliattinak és a kommunistáknak egyébként valóban volt okuk a félelemre, mivel a hadifogságból hazatérő katonák olyan mondatokat írtak a vagonok oldalára, hogy "Vesszen a kommunizmus", "Le a kommunistákkal". Az olasz kommunisták teljesen meg voltak döbbenve, mert azt hitték, hogy a szovjet hadifogolytáborokban majd kommunistákká nevelik az olasz hadifoglyokat. Tévedtek.
AKissLaci
2022. január 28. 18:00
Be kellene falazni őket étlen-szomjan, mint szebb időkben a bíborosokat a pápaválasztásnál - egy napon belül felszállna a fehér füst!
westend
2022. január 28. 16:13
az olasz politikán csak röhögni lehet. Abszurd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik