Aktualne: Az új cseh kormány távol tartja magát a visegrádi együttműködéstől

2022. január 28. 11:36
A cseh lap szerint aligha vitatható, hogy a V4 Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a lengyel konzervatívok hatása alatt a saját érdekeik eszközévé vált.

A balliberális Aktualne.cz felületén megjelent véleménycikk kiemelte, hogy az új cseh kormány „távol tartja magát Visegrádtól”. A szerző szerint ezt az elfordulást meg lehet érteni, mivel Babis (előző cseh miniszterelnök) elképzelése a közép-európai együttműködésről eléggé keserű gyümölcsöt hozott. A kérdés az, hogy most Csehország milyen új partnereket fog Európában keresni és főleg milyen célból. Mikulás Bek (STAN párt) európai ügyekért felelős miniszter a hivatalba lépése után tudtul adta a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában, hogy a V4 csoport működésébe nem szeretne energiát fektetni. Aligha vitatható, hogy a V4 Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a lengyel konzervatívok hatása alatt a saját érdekeik eszközévé vált. A

Németország és Franciaország által hajtott uniós motor fékjeként

próbálják felhasználni, miközben egy olyan csoportosulásként prezentálják, amely védelmezi a jó régi európai értékeket az elvadult hiperliberális progresszívekkel szemben.

Andrej Babis azért közeledett Orbán Viktorhoz, mert ösztönösen megérezte, hogy ő Európában a saját nagy játszmáját játssza, amire a többiek ugyan jelentős aggodalmakkal tekintenek, de komolyan veszik. Babis játszmája egyébként jelentéktelen maradt, mivel nem volt tartalma. Orbánét semmivel sem gazdagította, semmit sem tudott hozzáadni. A magyar miniszterelnök így a cseh kollégáját csak mint hasznos segédként használta, akire nem kell tekintettel lenni. Egyelőre azonban sajnos nem úgy néz ki, hogy az új cseh kabinet rendelkezne egy szilárdabb és átgondoltabb iránnyal az „Európa barát politikáját” illetően az ad hoc egycélú koalíciók létrehozásához képest – szögezte le a szerző.

(Fotó: A V4-ek kormányfői 2021. november 23-án)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A V4 keresse, ami összeköti őket, s akkor mindenki a maximumot hozza ki az együttműködésből.

Kelet-Közép-Európa tud-e saját érdekeinek megfelelő politikát folytatni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés