Márki-Zay nem kér bocsánatot a „fogyatékos” szó használata miatt

2022. január 25. 15:59
A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint csak „szándékosan manipulálták” szavait.

„Engem és az ellenzéket támadják szándékosan manipulált, félreértelmezett mondatokkal, de miniferi, akivel a Fidesz teleplakátolta az országot, nem zavarja őket, pedig kis termetű honfitársainkat biztosan sérti” –  reagált Márki-Zay Péter a Telexnek arra, hogy érdekvédelmi szervezetek tiltakoztak a szavai miatt. 

Az egyesült baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnapi videóbejelentkezésében beszélt „fogyatékos újságírókról”. „Elnézést kérek, de hogy ha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos az nem jó szó, mert a fogyatékosokat szeretjük – nyilvánvalóan az ő szellemi képességük, nem azt mondom, hogy tökéletes, de nem a szellemi képességükkel van baj, hanem a végtelen aljasság és gonoszság jellemzi ezt a tolvajtársaságot” – mondta Márki-Zay.

Nyilvános bocsánatkérés

Márki-Zay szóhasználata lavinát indított el a haza közéletben. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége közleményben ítélte el a miniszterelnök-jelölt nyilatkozatát, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott, Márki-Zay szóhásználata „egyszerű emberi tahóság”.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is megszólalt, ők nyilvános bocsánatkérést követeltek Márki-Zaytól. Közleményükben úgy fogalmaztak, „a zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni”.

„Szándékosan manipulálták” a mondatait

Márki-Zay azonban úgy véli, mondatait „szándékosan manipulálták, félreértelmezték”. Márki-Zay elmondása szerint nyilatkozatát azonnal pontosította, mivel állítása szerint „tiszteli a fogyatékkal élőket”, és hozzátette: „A propagandistákat nem tisztelem, és ott azokról a hitvány propagandistákról volt szó, akik hülyének tettetik magukat, pedig nem hülyék, csak gonoszak.”

A „fogyatékkal élőkről” pedig azt írja a baloldali miniszterelnök-jelölt, hogy ők „a társadalomnak egy olyan csoportja, akik sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek majd az új kormánytól, mint az Orbán-kormánytól kapnak, gondoljunk csak az otthoni ápolási díj megalázó mértékére”.

Ezzel kapcsolatban azonban a Mandinernek Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt években javult a fogyatékossággal élők helyzete Magyarországon, az ellenzék azonban még adós azzal, hogy milyen tervei vannak ezen a téren, ha kormányra kerülnének. Erről itt olvashat bővebben.

A Telex rákérdezett Márki-Zaynál, hogy tervezi-e a közleményben szorgalmazott bocsánatkérést az említett szervezetektől, illetve a fogyatékossággal élő emberektől, de a politikus erre a kérdésre nem válaszolt.

Nyitókép: Facebook

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki képes az ország leggazdagabb tolvajának kinyalni a seggét, az tényleg fogyatékos.
Vagy gazember.

Tiltsák be az Austin Powerst!

ÁRULÓK, FIDESZ-ÜGYNÖKÖK, OSTOBÁK, TRÁGYÁVAL ETETETT GOMBÁK, ABERRÁLTAK, PEDOFILOK, FOGYATÉKOSOK, FASISZTA PÁRTÁLLAM, KEVÉS A ZSIDÓ A FIDESZBEN, BÖRTÖNBE ZÁROK MINDEN FIDESZES KÉPVISELŐT, 50%+1 MANDÁTUMMAL ÁTÍROM A KÉTHARMADOS TÖRVÉNYEKET ÉS ALKOTMÁNYOZOK, KANDELLÁBER, IFA-PLATÓ...

... most miért manipuláljátok a szavaimat?!?!?!?!?!?

SZERETETORSZÁGOT ÉPÍTEK!!!!!!!!

Érdemes elolvasni a hvg-s kommenteket. Egyetértenek MZP-vel. Minden kormánypárti fogyatékos szerintük és ez nem sértés, hiszen igaz.
Az ellenzék szavazói nagyon rossz mentális állapotban vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés