Fürjes Balázs: Nem lesz privatizáció, a Haggenmacher villa köztulajdonban marad!

2022. január 25. 21:25
A politikus közbenjárásának köszönhetően az állam elővásárlási jogával élve megveszi a patinás műemléképületet.

Köztulajdonban maradhat a Haggenmacher-villa Normafa közelében található műemlék épülete, amelyet Fürjes Balázs előterjesztésére végül az állam vesz meg, élve elővásárlási jogával – számolt be az Index. A portál szerint a főváros mindössze négyszázmillió forintért adta volna el az épületet, amelyet már 2001-ben is 632 millióra becsültek.

„Nem lesz privatizáció, az állam él az elővásárlási jogával!” – írta kedden Facebookon közzétett bejegyzésében Fürjes Balázs, és bejelentette, sikerült megakadályozni, hogy a főváros privatizálja a XII. kerületi Haggenmacher-villát. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki egyben a kormánypártok képviselőjelöltje a kerületben, úgy fogalmazott,

„A műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken.

Nem csoda! Az emberek nem szeretnének lezárt területekbe ütközni a budai hegyvidék közepén, ahova kirándulni járnak.”

A páratlan szépségű telken, a Normafa közelében épült ingatlant úgy kívánta értékesíteni a főváros, hogy a vevővel kialkudott négyszázmillió forintos vételár mindössze kétharmada annak, amennyire már több mint húsz éve is becsülték az ingatlant.

Az Index szerint egy 2001 februárjában, Demszky Gábor főpolgármestersége idején, a baloldali városvezetés által készíttetett értékbecslő dokumentum szerint ugyanis már akkor is 632 millió forintot ért a Haggenmacher-villa, pedig akkoriban még lényegesen alacsonyabb ingatlanárak voltak, így ma akár a többszöröse is lehet a 2001-ben meghatározottnak a villa értéke.

Nem ez lett volna az első eset, amikor a főváros áron alul értékesít egy ingatlant a Hegyvidéken. A Városháza-ügyben érintett egyik ingatlaneladás esetében is hasonló történt. Az Istenhegyi úton mindössze 256,5 millió forintért adott el egy kiemelkedően értékes telket a főváros, amelyet új tulajdonosa néhány hónappal később már kétszázmillió forinttal többért kínálhatott eladásra.

Fürjes Balázs korábban ígéretet tett rá, hogy megmenti a Haggenmacher-villát, amelynek érdekében már a civilek, sőt még a XII. kerületi DK-s képviselő Élő Norbert is föllépett, civilek pedig petíciót indítottak a műemlék megmentésére. Fürjes Balázs politikus előterjesztést készített a kormánynak, amelyet elfogadva az állam él elővásárlási jogával, és biztosítja azt a bruttó 508 millió forintot, amelyet korábban vételárként a főváros kialkudott az ingatlan megvásárlására szerződő vevővel.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés